NPO Radio 5

Elvis Presleys begrafenis

  1. Nieuwschevron right
  2. Elvis Presleys begrafenis

Op 18 augustus 1977 kreeg Elvis Aaron Presley een groots afscheid in de stad Memphis. Het was een bizarre bijeenkomst.

16 augustus - Bedevaart

Na de bekendmaking van zijn overlijden op 16 augustus trekken honderden, duizenden fans naar Graceland. Als in een roes haasten ze zich naar Tennessee waar hij op 18 augustus wordt begraven.

17 augustus - Een laatste blik

en De dag ervoor wordt 'The King' in Graceland opgebaard, duizenden mensen staan tot half 7 in de rij, om een blik op hun held te werpen. Voor de eerste of de laatste keer. Aan de waarachtigheid van de naar verluidt enige foto van Elvis in zijn kist (gepubliceerd in een roddelblad) wordt nog altijd getwijfeld...

18 augustus - De begrafenis

Het is druk, heel druk. De dag van de begrafenis wordt nog opgeschrikt door een auto-ongeval. De sfeer is surrealistisch: verkopers botsen met ontroostbare fans, en zingen samen 'Amazing Grace':

Naast zijn moeder

Na een toer met 14 witte cadillacs wordt de zanger naast zijn moeder Gladys ten ruste gelegd in een mausoleum. Jammer genoeg blijkt dit niet zijn laatste rustplaats!

Nadat lijkenrovers de resten en/of sieraden van Elvis hebben proberen te stelen, wordt het gezin even later die maand overgebracht naar Graceland: Elvis in augustus, zijn moeder in oktober.

Jaarlijks trekt Graceland veel bezoekers, zeker rond zijn sterfdag. Ook het afgelopen weekend zijn talloze 'pelgrims' langs zijn laatste rustplaats gelopen.