NPO Radio 5

Sterfdag Karen Carpenter

  1. Nieuwschevron right
  2. Sterfdag Karen Carpenter

De Amerikaanse zangeres Karen Carpenter zou dit jaar haar 65ste verjaardag hebben gevierd. Helaas mocht het niet zo zijn: Op 4 februari 1983 overleed ze op 32-jarige leeftijd. Lees meer over haar muzikale mijlpalen:

Van glockenspiel naar drummer

Karen, de zangeres met de kenmerkende prachtige lage warme stem. Karen Anne Carpenter werd op 2 maart 1950 geboren in New Haven, Connecticut. Op jonge leeftijd was het niet muziek maar honkbal dat haar enorm aansprak. Pas toen ze begon op Downey High School werd muziek steeds belangrijker voor haar. Ze begon in een bandje te spelen waar ze eerst een glockenspiel bespeelde. Dit beviel haar echter totaal niet. Ze wilde veel liever drummen! Samen met haar broer Richard en goede schoolvriend West Jacobs vormde ze de band The Richard Carpenter Trio.

Beluister hieronder het nummer 'Caravan' van The Richard Carpenter Trio:

Close To You

Het tweede album van The Carpenters Close To You werd een groot succes. Op het album stonden o.a. de grote hits '(They Long To Be) Close To You' en 'We've Only Just Begun'. In het begin was Karen naast zangeres ook de drummer van de groep. Doordat ze slecht 163 cm was konden mensen haar moeilijk zien achter het drumstel. Daarom 'moest' ze vooraan staan en nam iemand anders de taak als drummer op zich. Wist u dat Karen naast drummen ook de elektrische basgitaar kon spelen? Ze is te horen met haar gitaarkwaliteiten tijdens 'All of My Life' en 'Eve'.

Bekijk hieronder het drumtalent van Karen:

Solo

In 1979 besloot haar broer Richard om het even een tijdje rustiger aan te doen. Voor Karen een goede reden om solo aan de slag te gaan. Samen met producer Phil Ramone maakte ze een album wat totaal anders klonk dan The Carpenters. Het album werd uiteindelijk pas in 1996 uitgebracht, onder de toepasselijke naam Karen Carpenter.

Luister hieronder naar 'If We Try':

Wat zijn uw favoriete 'Karen momenten'?