NPO Radio 5

Hoe is het met... Shocking Blue?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe is het met... Shocking Blue?

Shocking Blue was de eerste Nederlandse band die de nummer

Robbie van Leeuwen

'Venus' werd uitgebracht in 1968 en was de doorbraak voor de Haagse band Shocking Blue. Leadgitarist Robbie van Leeuwen schreef het nummer en het werd een internationaal succes. In Nederland behaalde het nummer echter plek 3 als hoogste notering in de hitlijsten. Van Leeuwen ging zich echter steeds meer ergeren aan 'Venus'. "Dat kunstje is een kunstje op een gegeven moment", vertelde hij in een interview. Tegenwoordig woont de gitarist in Wassenaar en houdt zich vooral voor zijn plezier nog bezig met muziek.

Mariska Veres

De zangeres die 'Venus' groot maakte is Mariska Veres. Aanvankelijk zou ze niet eens bij de band zijn , maar in de herfst van 1968 stopt zanger Fred de Wilde vanwege de dienstplicht. Van Leeuwen benadert Barry Hay (Golden Earring) als zanger, hij past. Uiteindelijk komt de band uit op een feestje van de Golden Earring bij Mariska Veres. Na de break van de band gaat de zangeres solo. In 1993 richt ze jazzformatie The Shocking Jazz Quintet op. Veres overlijdt in december 2006 aan gevolgen van kanker.

Klaasje van der Wal

Dat niet iedereen uiteindelijk in de muziekwereld blijft hangen blijkt uit het verloop van de carrière van basgitarist Klaasje van der Wal. Van der Wal is een van de eerste bandleden van Shocking Blue, maar besloot in 1972 om de band te verlaten. Hij wordt opgevolgd door Henk Smitskamp. Van der Wal formeerde tussen 1972 en 1974 de band Antilope waarmee hij een bescheiden succes had in Nederland en Duitsland. Uiteindelijk maakte Van der Wal de keuze om voor zijn gezin te kiezen en ging het bedrijfsleven in.


Was u ook zo'n fan van Shocking Blue? Laat het ons weten in het gastenboek >>

Week van de Jaren 60
Zaterdag 19 t/m vrijdag 25 maart 2016
met op 25 maart 07:00 - 18:00 de Top 200 van de Jaren 60