NPO Radio 5

Geschiedenis jukebox in 1 minuut

  1. Nieuwschevron right
  2. Geschiedenis jukebox in 1 minuut

We organiseren dan wel een Jukeboxweek, maar waar komt dat ding nou eigenlijk vandaan? We proberen de evolutie van de Jukebox in 1 minuut samen te vatten!

00:00 - Amerikaans vernuft

In de 19e eeuw ontdekken twee vernuftige Amerikanen, Louis Glass en William S. Arnold, hoe je mensen met een centje kunt verleiden tot een muziekje. Op 23 november 1889 wordt de eerste in San Francisco geplaatst. Met een Edison fonograaf en vier luisterbuizen was het niet bepaald dansen...


00:20 Seeburgs Selectophone

In 1928 ontwikkelt Justus Seeburg iets nieuws: een set boxen met een mechanisme dat de gebruiker een keuze uit 8 platen gaf. Deze Audiophone werd al snel opgevolgd door de Selectophone, die 'maar liefst' 10 platen voor je had!


00:30 - Juke joints

De term 'jukebox' zou rond 1940 in het leven zijn geroepen, daarbij refererend naar de 'juke joint', een plek waar wildebrassen zich zouden verzamelen. Ondertussen bleven de ontdekkers bezig: zo ontwikkelde Seeburg de lichte, handzame 45 toerenplaat. In de 'fifties' is ruim driekwart van alle verkochte 45 toeren singles voor de jukebox bestemd!


00:50 De klassiekers

Wurlitzer introduceert in 1941 de werkelijk prachtige 'Peacock', een grote stap in de richting van het iconische jukebox-design met kleur, neon en chroom! Andere producenten met klassieke modellen zijn Rockola en Crosley.

Heb jij een jukebox in huis staan?