NPO Radio 5

Ode aan de Trabant!

  1. Nieuwschevron right
  2. Ode aan de Trabant!

Hij is niet te verslijten en onmisbaar in het communistische land: de Trabant! Een klein, grappig en razend populair autootje. Kent u hem nog?

Een Maatje

De Trabants worden gemaakt door de Oost-Duitse autofabriek VEB Sachsenring Automobilwerk Zwickau. De naam Trabant betekent ‘maatje’ en dat moet de auto ook echt voor de eigenaar zijn. Maar hij is ook vernoemd naar de Erdtrabant, de eerste Russische Spoetnik, die een aantal dagen voordat de auto in productie gaat, wordt gelanceerd. De naam is gekozen naar aanleiding van een prijsvraag.

Concurreren

West-Duitsland krijgt veel steun uit het Westen, maar Oost-Duitsland is er slecht aan toe. Ze zijn geplunderd door het Russische communisme en hebben helemaal niks meer. Toch willen ze iets hebben waar ze trots op kunnen zijn, iets waar het Westen jaloers op is. Dit wordt de Trabant, een klein autootje dat het paradepaardje van de DDR wordt.

Onverwoestbaar

De staalfabriek die ooit in Oost-Duitsland heeft gestaan, is er niet meer en daarom moet er ander materiaal gebruikt worden dat stevig genoeg is om de auto onverwoestbaar te maken. Bijna de hele buitenkant van de auto wordt gemaakt van Duroplast, een mengsel van gebakken katoenvezels gedrenkt in fenolhars. Hier worden tegenwoordig nog wc-brillen van gemaakt. Dit zorgde ervoor dat het wagentje heel sterk werd.


Andere Tijden

De Trabant is in Nederland ook heel populair. Heeft u ze vroeger ook voorbij zien rijden? In het programma Andere Tijden gaat het vanavond over de Trabant. Petra de Joode ondervraagt presentator Hans Goedkoop over het kleine autootje. Want wat is hij toch mooi!Dinsdag 29 septemter om 21.20 op NPO 2 bij Andere Tijden: het verhaal van de Trabant.