NPO Radio 5

Stevie Wonder in 1 minuut

  1. Nieuwschevron right
  2. Stevie Wonder in 1 minuut

5 augustus 1975 tekende Stevie Wonder een miljoenencontract met Motown, het grootste prijskaartje tot dan toe voor een artiest!

00:00

Steveland Hardaway Morris, blind vanaf zijn vroege leven, leert op jonge leeftijd en drums, bas, piano en harmonica te spelen. Zijn eerste platencontract tekent Wonder bij Motown in 1961. 'Little Stevie Wonder' is dan pas 11 jaar! Zijn eerste single is 'Call It Pretty Music, but the Old People Call It the Blues' (1962). Zou Wonder een kindsterretje blijven?

00:20

Stevie Wonder blijft bij Motown en behoudt de rechten over zijn muziek. Het gaat Wonder goed af: hij toert in 1972 met de Stones, en o.a. het album Talking Book brengt de hits 'Superstition' en 'You Are The Sunshine Of My Life' voort:

00:30

Ook het concept-album Innervisions doet het goed: Stevie Wonder krijgt echter vlak na de release een auto-ongeluk, waarna hij dagenlang bewusteloos is. De zanger is maanden uit de running, maar keert na een aantal maanden terug en speelt in New York live liedjes als 'Higher Ground':

00:40

Zijn meesterwerk is misschien wel Songs In The Key Of Life (1976), met liedjes als 'I Wish', 'Pastime Paradise' en 'Sir Duke'. Hij is rond die tijd ook de duurste artiest aller tijden, met een platencontract van 13 miljoen dollar!

00:50

Stevie Wonder mag met recht op zijn lauweren rusten. Rustig zal het waarschijnlijk nooit meer zijn: hij kreeg 9 kinderen en werd begin dit jaar nog geëerd door talloze artiesten tijdens een Grammy special. Bekijk een video voor die avond: