NPO Radio 5

Het verhaal achter 'Le Lac Majeur'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Le Lac Majeur'

Hoeveel Amerikaanse zangers hebben een hit gescoord met een Franstalig lied? Mort Shuman is er een. Het lied stond op 7 april 1973 op 1 in ons land!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mortimer Shuman, Amerikaan

Al doet zijn grootste hit wellicht anders vemoeden, ‘Mort’ Shuman werd geboren en getogen in New York City, USA. In die wereldstad begint ook de loopbaan van Shuman. Niet als zanger, maar als songwriter van rock & rollklassiekers.

Brill Building, New York

Het Brill Building is een magische plek in de popgeschiedenis. In het (prachtige) pand waren namelijk verschillende muziekuitgevers en liedjesschrijvers gevestigd. Deze figuren werkten ter plekke aan hits, om deze vervolgens aan artiesten of orkesten te laten horen, in de hoop dat zij er mee aan de slag gingen. Dit heette ‘pluggen’ (naar het woord voor (stekker).

Tegen de tijd dat de 'sixties' waren aangebroken zat het 12 verdiepingen tellende gebouw tot de nok toe gevuld met minstens 150 hitmakers.

(Jacques Brel en Mort Shuman - ANP)

Super duo

Naast bijvoorbeeld Bary Mann, Neil Sedaka, Sonny Bono, Carole King en Burt Bacharach werkte ook Doc Pomus er: met hem zou Shuman een partnerschap vormen en hits als ‘Viva Las Vegas’ (Elvis Presley), ‘Save The Last Dance For Me’ (Drifters), 'Little Sister' (Elvis) en ‘Can't Get Used to Losing You’ (Andy Williams) schrijven.

Solo

Geïnspireerd door de 'Britse Invasie' vertrekken Shuman en Pomus begin jaren '60 naar Europa. Wanneer de twee uiteen gaan en Mort alleen naar Parijs verhuist, begint een hele nieuwe periode in zijn leven. Hij omarmt de Franse taal en lijkt moeiteloos verder te kunnen. Naast dat hij voor Johnny Hallyday en Jacques Brel begint te schrijven, waagt hij de stap naar chansonnier.

Le Lac Majeur

Dat brengt ons bij zijn grootste hit als solo-artiest -al bleef hij tot niet lang voor zijn dood in 1991 componeren-. Te vinden op het album Amerika (1972), staat 'Le Lac Majeur' 11 weken in de Nederlandse Top 40 met 3 weken bovenaan.

Mysterieus verhaal

‘Le Lac Majeur’, doelend op het Lago Maggiore in Italie, is een mysterieus lied: de zingende hoofdpersoon kijkt uit over een meer terwijl het sneeuwt, met kinderen en vogels om hem heen, het levensgeluk totaal kwijt.

Triest, maar zonder duidelijk verhaal. Was het een vakantieliefde? Is het een anti-oorlogslied? Of verwijst het naar een Russische anarchist uit de 19e eeuw?

Het is niet met zekerheid te zeggen. Mort Shuman werkte bij het schrijven van ‘Le Lac Majeur’ samen met Étienne Roda-Gil. Roda-Gil (Fr) was de zoon van een Spaanse communist, muzikaal partner van Julien Clerc, collega van Roger Waters en volgens sommigen een "industriële dichter"... Als dat niet mysterieus klinkt!