NPO Radio 5

Freddie Mercury 70: een ode

  1. Nieuwschevron right
  2. Freddie Mercury 70: een ode

Op 5 september 2016 zou de Queen frontman zijn 70e verjaardag hebben gevierd. Wereldwijd wordt de zanger herdacht.

Superster

Geboren in Tanzania als Farrokh Bulsara, zou Freddie Mercury uitgroeien tot een van de bekendste zangers en songschrijvers van de 20e eeuw: met Queen (en als solo-artiest) verkocht hij talloze albums en maakte naam als een ongeëvenaard podiumbeest.

In een interview gaf hij ooit gegeneerd toe dat zijn favoriete nummer aller tijden er een van zichzelf is: 'Somebody To Love'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hit na hit

'Innuendo', 'The Show Must Go On', 'Bicycle Race', 'Love Of My Life', 'We Will Rock You' en 'Bohemian Rhapsody': Stuk voor stuk zijn het klassiekers. In Nederland was hun eerste hit 'Killer Queen' in 1974. De laatste hit was opvallend genoeg een heruitgave van 'Thank God It's Christmas' in 2010!

De band is muzikaal gezien nog springlevend...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Herdenken

In november is het 25 jaar geleden dat Freddie Mercury aan de gevolgen van AIDS overleed. Maar vandaag, op zijn 70e geboortedag wordt zijn leven gevierd. Bijvoorbeeld in het Amsterdamse Hard Rock Cafe, waar bezoekers tijdens 'Freddie For A Day' op de foto kunnen gaan met de originele stofzuiger van de beroemde 'I Want To Break Free' video, bij het wassen beeld van Freddie kunnen poseren en uiteraard een "Mercury Menu" kunnen nuttigen.

In Montreux, waar Queen en Mercury jaren lang met plezier leefden en werkten. wordt al jaren een 'officieel' verjaardagsfeestje voor Mercury gevierd: dit jaar werd op 4 september een toost uitgebracht.