NPO Radio 5

Johnny Jordaan in 1 minuut

  1. Nieuwschevron right
  2. Johnny Jordaan in 1 minuut

Op 9 juli 1955 was Johnny Jordaan voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien. Zijn Amsterdamse levensliederen horen inmiddels al jaren bij onze cultuur.

0:00 - Amsterdam

Johannes Hendricus van Musscher wordt in 1924 geboren. Met maat (en neef) Willy Alberti is de jonge Johannes van kinds af aan op straat te vinden, zingend voor wat centen. De naam 'Johnny Jordaan' adopteert hij op zijn 14e.

0:20 - Idols

In maart 1955 wint Johnny met 'De Parel Van De Jordaan' de Beste Stemmen van de Jordaan wedstrijd, een soort Idols 'avant la lettre'. Vanaf dat moment komt zijn Mokums accent in meer populaire liedjes als 'Geef Mij Maar Amsterdam', 'Een Pikketanussie' & 'Bij Ons In De Jordaan' voorbij & is zijn rol als ambassadeur van de hoofdstad verzekerd.

0:40 - Verdriet

Financiële problemen, een naar verluidt zware strijd met zijn seksualiteit en tanene gezondheid leiden in 1972 tot het afscheid van het grote publiek. In 1989 overlijdt Johnny Jordaan op 64-jarige leeftijd. Zijn nalatenschap is sterk: in de Jordaan staat een bronzen beeld van de artiest.