NPO Radio 5

Kerkelijk? Nee. Gelovig? Ja.

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kerkelijk? Nee. Gelovig? Ja.

Weerman Marco Verhoef ging jarenlang naar de kerk, werd gelovig opgevoed maar is de kerk ‘uitgegroeid’. Dat zegt hij in de EO-podcast Levensbepalend.

Maar hij sluit niet uit ooit weer plaats te nemen in de kerkbanken. “Je moet nooit iets uitsluiten. Als je mij vraagt: ben ik kerkelijk? Dan zeg ik nee. Ben ik gelovig? Dan zeg ik ja”. De NOS-weerman laat verder weten een beetje recalcitrant te worden van de lockdown. Hij heeft veel begrip voor de wetenschap maar kan het niet altijd meer goed volgen.

Van studie naar televisie

Marco Verhoef, bijna 50 jaar, presenteert sinds 2004 het weer bij de NOS. Verhoef studeerde natuurkunde en later meteorologie aan de Universteit Utrecht. Verhoef is getrouwd en vader en twee kinderen. Verhoef had als kind geen idee wat hij wilde worden. “Vrachtwagenchauffeur misschien”. De NOS-weerman ging na het behalen van de VWO, natuurkunde studeren maar had nog geen idee wat hij daar mee ging doen. “Ik had niet echt een goed beeld van wat de studie inhield”. Verhoef kwam vervolgens met meteorologie in aanraking. “Wij hadden op de middelbare school al een keuzeblok meteorologie. Op mijn studie waren er weer wat keuzevakken en daar zat meteorologie en oceanografie bij. Dat ben ik gaan doen. Meteorologie heeft mij wel een klein beetje gepakt.”

Gelovig gezin

Verhoef komt uit een gelovig gezin. Op zondag standaard naar de kerk en voor het eten netjes bidden. “Het was geen zware gemeenschap, de synodaal gereformeerden. Ik zal niet zeggen dat daar alles kon, er waren wel regels. Ik kom uit een dorp met een hoog SGP-gehalte en dan zit zo’n synodaal gereformeerde kerk toch wat aan de lichte kant. Toen ik jong was, was het zwembad op zondag niet open, dat is een hele strijd geweest om dat voor elkaar te krijgen. Wij hoefden niet naar de kerk, maar als we niet wilden wel.”

The Family Tree

In Levensbepalend neemt de gast ook een eigen nummer mee. Een plaat die hij of zij graag wil laten horen. Verhoef neemt ‘The Family Tree’ van de Amerikaanse band Venice mee. Venice werd in Nederland in 1997 bekend dankzij een optreden in het radio- en tv-programma 2 Meter Sessies van Jan Douwe Kroeske. Verhoef zijn verhaal bij ‘The Family Tree’: “Mijn muzieksmaak is heel breed. Als het gaat om de stamboom, ‘The Family Tree’ dan is het zo dat hij altijd blijft groeien, maar zo nu en dan valt er een takje af.” Dat ziet Verhoef ook als hij zich inzet voor Alpe d'HuZes een jaarlijks evenement dat geld ophaalt voor KWF Kankerbestrijding. “Je hoort dan een hoop nare verhalen, maar er zijn ook lichtpuntjes. Dat hoort bij het leven. Qua tekst is het een mooie beschrijving van hoe het leven in elkaar zit. En de melodie is ook prachtig.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over de podcast Levensbepalend

Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren. Die een bepaalde kant opsturen. Studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde.

In de podcast Levensbepalend gaat het over die momenten. Elke gast neemt ze mee. Het zijn gebeurtenissen die hen tot de mens maken die ze nu zijn. Fascinerend, ontroerend, leerzaam en ontzagwekkend. Je hoort het in de podcast: Levensbepalend met Elsbeth Gruteke.

Gerelateerde podcast

Het Ene Moment

Het Ene Moment

Wat is een podcast?

Een podcast kan van alles zijn: Een interview met een bekende Nederlander, een spannend hoorspel, een documentaire over een artiest of een achtergrondreportage. Sommige podcasts zijn series met een begin en einde, anderen staan op zichzelf. Ook verschillen podcasts in lengte, van 10 minuten tot langer dan een uur!

Wanneer je je in een app abonneert op een podcast krijg je bij nieuwe afleveringen een handige melding dat er een nieuwe aflevering voor je klaar staat. Deze kan je dan downloaden en beluisteren wanneer je wilt.

Je vindt podcasts inmiddels op verschillende sites, platforms en apps, zoals op deze site, de NPO Radio 5 app of via andere podcast aanbieders zoals o.a. Spotify, Apple Podcasts, NPO Luister en Google Podcasts.