NPO Radio 5

George Harrison jarig!

  1. Nieuwschevron right
  2. George Harrison jarig!

25 februari 2015: de dag dat ex-Beatle George Harrison 72 jaar zou worden. Ondanks zijn afwezigheid vieren we dat met een aantal leuke feitjes over de gitarist en zanger.

Helaas mag het niet zo zijn dat we George Harrisons verjaardag mét hem vieren. Om niet al teveel bij deze treurige gedachte stil te staan vieren we zijn verjaardag!

Eerste gitaar

George Harrison werd op 25 februari 1943 geboren ondanks dat hijzelf stelt op 24 februari geboren te zijn. Hij begon al vroeg met muziek maken. Op 13-jarige leeftijd kreeg hij van zijn moeder zijn eerste gitaar. Het leidde tot de oprichting van zijn eerste bandje, The Rebels. Niet veel later trad de stille Beatle toe tot The Quarrymen, de band van John Lennon.

Bekijk hieronder leuke beelden van Harrison:

'Here Comes The Sun'

Harrison vergaarde wereldfaam als de leadgitarist van de legendarische band The Beatles. Hoewel Lennon en McCartney samen als het muzikale brein van The Beatles worden gezien, heeft Harrison wel degelijk zijn stempel op de muziek gedrukt. Grote hits als ‘While My Guitar Gently Weeps’, ‘Here Comes The Sun’ en ‘Something’ komen van zijn hand.

Beluister hieronder 'Here Comes The Sun':

"Ik heb er nooit om gevraagd beroemd te worden. Ik wilde alleen succesvol zijn''

The Beatles waren natuurlijk immens populair. Van de vier bandleden was George degene die de meeste moeite had met de plotselinge sterrenstatus: "Ik heb er nooit om gevraagd beroemd te worden. Ik wilde alleen succesvol zijn", zei hij erover.

Solo George

Ook als solo artiest wist Harrison veel succes te boeken. Zo schreef hij de liedjes 'My Sweet Lord', 'Bangla Desh' en 'I've Got My Mind Set On You' nagelaten. Met de gelegenheidsband Traveling Wilburys, bestaande uit Bob Dylan, Jeff Lynne, Roy Orbison, en Tom Petty, had hij in 1988 een hit met ‘Handle With Care’.

Beluister hieronder 'My Sweet Lord'. Het nummer stond in 2014 op #522 in de Evergreen Top 1000:

Welke hit van George is uw favoriet?