NPO Radio 5

'Een klasse opname'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een klasse opname'

In de Sun Studio te Memphis nam Johnny Cash op 30 april 1956 zijn eerste #1 plaat in Amerika op. 'I Walk The Line' was een belofte van trouw aan zijn toenmalige vrouw Vivian...

Toon houden

In het lied, ook geschreven door Cash, wordt elk couplet door een slepende toon ingeleid. The Man In Black gaf zelf toe dat die noot nodig was om in de juiste toonhoogte te blijven... zou het nog goed komen? Jack Clements, producer van de plaat met Sam Philips, was aanvankelijk nogal bezorgd: "Cash' soung was ruw, ik vond het geen klasse uitdragen"... Na het horen van 'I Walk The Line' was Clements echter overtuigd!

Ode voor de verkeerde?

'I Walk The Line' gaat over het trouw blijven aan je geliefde, niet over de schreef gaan: ongetwijfeld een terugkerend thema voor een reizende muzikant als Cash, die in 1956 bijna 80 dagen onderweg is geweest. Zijn eerste vrouw Vivian was dat tussen 1954 en 1966. In 1968 zou Cash June Carter ten huwelijk vragen en heeft dus twee lijnen bewandeld in zijn leven:

Coverversies

Het lied is inmiddels een van zijn meest beroemde. Dus konden kopieen niet achterblijven... Wat dacht u bijvoorbeeld van de versies van The Everly Brothers of Star Trek ster Leonard Nimoy?