NPO Radio 5

SRV-wagen is blijvertje

  1. Nieuwschevron right
  2. SRV-wagen is blijvertje

Er is een nieuwe internetdienst die de boodschappen gratis thuis bezorgt. Wat betekent dit voor die goeie ouwe SRV-man?

Service

Wie kent ze niet? De kleine rijdende supermarkten: SRV-wagens. Het is ontstaan in 1966 uit een samenwerking van meerdere groothandels. Eerst was de samenwerking enkel bedoeld voor gezamenlijke inkoop, maar later komt het idee van de rijdende supermarkten. SRV staat voor ‘Samen Rationeel Verkopen’, later wordt gezegd dat het een verwijzing is naar het woord ‘SeRVice’. In Nederland rijden er momenteel nog ongeveer 400 rond.

‘Ik kan me onderscheiden’

Arend Smits rijdt al vijftien jaar met zijn SRV-wagen door Hilversum en Soest. Smits heeft er alle vertrouwen in dat de rijdende supermarkten blijven bestaan. “De online supermarkt is een nieuw concept en ze beloven heel veel. Of dat allemaal waargemaakt gaat worden, dat moet in de toekomst blijken. Ik zie het in ieder geval niet als een bedreiging, ik kan me onderscheiden. Het stukje persoonlijke contact dat de wagens kunnen bieden wordt enorm gewaardeerd door de klanten.”

Sociaal contact

De SRV-wagens zijn niet enkel bedoeld voor senioren, vertelt Smits, maar voor iedereen in de buurt. “Steeds minder mensen bezoeken een buurtsuper. Met een supermarkt voor de deur is het sociale contact er weer. In plaats van bij elkaar op de koffie gaan, zien mensen elkaar bij mij in het wagen. Het gebrek van sociaal contact is een gemis in Nederland.”

Toeteren

Natuurlijk kondigt Arend Smits zich nog als vanouds aan door toeterend de straat in te komen rijden. “Niet iedereen is daar blij mee”, lacht de ondernemer.

Het gehele fragment uit Wekker-Wakker! luistert u hier teug:

Wekker-Wakker!
Presentatie: Manuëla Kemp & Henk Mouwe
ma - vrij 07:00 tot 10:00