NPO Radio 5

Een wereldpubliek in 1967

  1. Nieuwschevron right
  2. Een wereldpubliek in 1967

Het was het eerste wereldwijd uitgezonden televisie-evenement in onze geschiedenis: op 25 juni 1967 kon in principe iedereen op aarde gezamenlijk Pablo Picasso, Maria Callas en The Beatles zien!

Satelliet

Op 25 juni 1967, misschien niet toevallig rondom de "Summer Of Love" ging het spektakel van start. De Britse documentarist & medewerker van de BBC Aubrey Singer ontwikkelde het idee. De inzet van 3 schotels (Intelsat I, Intelsat 2-2 en Intelsat 2-3) maakte het 'rondom de wereldbol' doorschakelen van het signaal mogelijk.

All You Need Is Love

De uitzending, getiteld 'Our World' ging letterlijk de wereld over, met uitzendingen van een kinderkoor, en informatieve beelden uit Tokio, New Jersey, Australië en afsluitend Londen. Voor politiek was er geen ruimte: wereldleiders mochten geen deel uitmaken van dit evenement.

The Beatles mochten nogmaals geschiedenis schrijven: het toen nog gloednieuwe lied 'All You Need Is Love' werd live gespeeld, dit in het bijzijn van andere artiesten als The Rolling Stones, Eric Clapton, Marianne Faithfull, Keith Moon en Graham Nash (CSN&Y).

'Our World' had destijds het grootste kijkerspubliek allertijden: ruim 400 miljoen mensen zagen de uitzending.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.