NPO Radio 5

McCartney op de selderij

  1. Nieuwschevron right
  2. McCartney op de selderij

Op 11 april 1967 vloog Paul McCartney vanuit Amerika terug naar Engeland, met een idee... Gevonden in een wel heel bijzondere opnamesessie met The Beach Boys.

Het duurde tot 2011 voordat de wereld de in mysterie omhulde 'Smile Sessions' in zijn geheel te horen zou krijgen...

The Smile Sessions

In 1966 duiken The Beach Boys de studio in om een aantal opmerkelijke liedjes op te nemen. Smile zou volgens de planning de grootste opvolger van Pet Sounds worden. Helaas loopt het geheel door technische problemen en overspanning spaak en slechts een gedeelte van de opgenomen liedjes gebruikt voor o.a. het afgezwakte album Smiley Smile.

Vega-Tables

Hoe zat het dan met al die mysterieuze andere opnames, voor het grote publiek ongehoord & onbekend? Een van die liedjes is 'Vega-Tables': een gestoord idee waarin de ritmesectie werd verzorgd door het geknaag op een selderij. En wat blijkt? De vezelrijke groente werd gespeeld door niemand minder dan Paul McCartney. De versie haalt het niet naar een elpee, maar heeft de tand des tijds doorstaan:

Magical Mystery Tour

Zou Paul vooraf hebben gehoord over deze misschien wel legendarische opnames en zichzelf hebben uitgenodigd? Het is algemeen bekend dat Sgt. Pepper's van The Beatles er zonder Pet Sounds wellicht nooit zou zijn geweest. Al gaan de opnames voor 'Vega-Tables' wellicht iets ver, Paul vond het geweldig en nam de indrukken van de sessies mee naar huis, waaruit uiteindelijk Magical Mystery Tour zou ontspruiten! Hij leende in het vliegtuig zelfs een notitieblokje van de stewardess & krabbelde het idee voor de film en wat songteksten op...

Wederom wist Brian Wilson Paul te inspireren!