NPO Radio 5

Cadillac: een bezongen auto

  1. Nieuwschevron right
  2. Cadillac: een bezongen auto

Op 17 oktober 1902 rijdt de eerste Cadillac van de lopende band en vrijwel na de presentatie ervan wordt het autootje razend populair. De Cadillac is bezongen in vele liedjes, wij zetten de vijf leukste liedjes op een rij.

'Girls And Cadillacs'

In het nummer 'Girls And Cadillacs' zingt Albert West over de tijd dat hij met mooie meisjes in een Cadillac zat en beroemd was.

'One Piece At A Time'

Johnny Cash zingt over iemand die in de fabriek werkt waar Cadillacs worden gemaakt. Hij wil er zelf ook één, maar heeft nooit genoeg geld om er één te betalen en daarom besluit hij samen met een andere medewerker elke keer een klein onderdeel van de auto mee naar huis te nemen. Als ze alles bij elkaar hebben gespaard zetten ze de auto in elkaar en dat ziet er toch wel een beetje gek uit, omdat de onderdelen van allemaal verschillende Cadillacs komen.

'Brand New Cadillac'

Dit is oorspronkelijk een nummer van de zanger Vince Taylor. Later wordt het door veel verschillende bandjes gecovered, zoals onder meer The Clash. Tijdens zijn concerten zingt Van Morisson het nummer ook vaak in combinatie met 'Going Down Geneva' het lied dat hij in 1999 over Vince Taylor schrijft.

'Freeway Of Love'

De video die bij Aretha Franklin's 'Freeway Of Love' hoort is razend populair als hij uitkomt. Op het einde na is de clip gefilmd in zwart wit en je ziet steeds kleine stukjes tussendoor van een fabriek waar de Cadillacs worden gemaakt.

'Pink Cadillac' en 'Cadillac Ranch'

Bruce Springsteen is een grote fan van de auto, want hij schrijft er maar liefst twee liedjes over. Het nummer zou oorspronkelijk 'Love Is A Dangerous Thing' heten, maar uiteindelijk heeft hij toch het autootje uit de tekst in de titel verwerkt. De titel van het tweede nummer is gebaseerd op een groot standbeeld, de Cadillac Ranch in Texas, van tien Cadillac auto's met de voorkant in het zand gestoken. Hij gebruikt het standbeeld als een metafoor in zijn nummer.