NPO Radio 5

Paul's toevluchtsoord

  1. Nieuwschevron right
  2. Paul's toevluchtsoord

Op 11 november 1977 verschijnt de Wings-single 'Mull Of Kintyre'. Niet alleen een Europese hit, maar ook een danklied van Paul McCartney aan Schotland.

"Far have I travelled, and much have I seen
Dark distant mountains with valleys of green
Vast painted deserts, the sun sets on fire
As he carries me home to
the Mull of Kintyre"

Rust en stilte

Nadat The Beatles er in 1970 een eind aan maken wordt het Paul McCartney even te druk... het eiland getiteld The Mull Of Kintyre wordt zijn toevluchtsoord, om een complete instorting te voorkomen. High Park Farm werd al gekocht in 1966, het eerste huis dat hij samen met zijn vrouw Linda McCartney bewoonde. Nog daarvoor was hij er al geweest met een vriendinnetje:

Drank

Later zou Paul toegeven dat hij flink aan de Schotse whisky verslingerd raakte "Ik wilde ontsnappen, en voelde me vrij. Mijn dagen daar draaiden aanvankelijk om drinken en werken in de kleine studio. Totdat Linda me vertelde dat het rustiger moest". Gelukkig is het schrijfproces van Wings' debuutplaat Ram nog tot stand gekomen...

Meest verkopend

In 1977 schrijft Paul McCartney met bandgenoot Denny Laine 'Mull Of Kintyre'. Het lied groeit uit tot de best verkopende single van het decennium in het Verenigd Konkrijk. Een kleine maand na de release in Engeland verschijnt het lied ook in Nederland, waar de #1 positie 5 weken vastgehouden wordt.

Verlaten

Na het overlijden van Linda McCartney worden de bezoeken van Paul aan High Park Farm steeds zeldzamer. Misschien zijn het de herinneringen die pijn doen, misschien is zijn leven in de laatste 20 jaar te veel veranderd: Sir Paul verdeelt zijn tijd naast toeren bijna exclusief tussen Londen en New York.

Het Schotse stuk land -inmiddels zo'n 1000 hectare groot- wordt niet meer onderhouden en de superster zou er al jaren niet meer te vinden zijn geweest. Zou Paul zijn 'Mull Of Kintyre' aanhouden? De tijd zal het leren.