NPO Radio 5

Eurovisie Songfestival: Hollands glorie

  1. Nieuwschevron right
  2. Eurovisie Songfestival: Hollands glorie

Nederland is een van de succesvolste landen in de meer dan 60-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. Welke Nederlandse acts wonnen allemaal?

Nederland heeft maarliefst 4 keer gewonnen met het Songfestival. We hebben deze terechte winnaars even op een rijtje gezet...

1957: Corry Brokken – 'Net Als Toen'

Het is bijna 60 jaar geleden dat Corry Brokken met 'Net Als Toen' het Eurovisie Songfestival won. Het nummer gaat over haar man; ze vroeg hem of hij nog wist hoe hun relatie was toen ze jong waren. Het nummer is geschreven door Willy van Hemert en Guus Jansen en wist uiteindelijk 31 punten te scoren. Corry bracht het nummer ook uit in het Duits en Frans onder de titels 'Damals war alles so schön' en 'Tout comme avant'. Bekijk hieronder de beelden:

1959 Teddy Scholten – 'n Beetje'

Zangeres Teddy Scholten vertegenwoordigde Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival in 1959 met 'n Beetje'. Dit werd een groot succes want ze won de wedstrijd met 21 punten! Het lied was gecomponeerd door Dick Schallies op een tekst van Willy van Hemert. Teddy zingt in het nummer over de enorme liefde die ze voelt voor haar man, maar is dit wel wederzijds? Is hij wel trouw aan haar? Waarop hij antwoordt: "n Beetje."

1969: Lenny Kuhr – 'De Troubadour'

10 jaar na de overwinning van Teddy Scholten met 'n Beetje' kan ook Lenny Kuhr zichzelf een winnaar noemen! De zangeres mocht Nederland vertegenwoordigen op het 14de Eurovisie Songfestival in Madrid. Ze eindigde in de finale op de eerste plaats met 18 punten. Helaas moet ze deze overwinning wel delen met de landen Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Desondanks is het een enorme prestatie! Nederland eindigde namelijk in 1968 op een gedeelde laatste plaats en in 1969 dus als gedeeld eerste.

1975: Teach-in – 'Ding-a-Dong'

Met een score van 151 punten wist Teach-In het Eurovisie Songfestival te winnen met 'Ding-a-Dong' in 1975. Het was de tweede keer in de geschiedenis van het songfestival dat een winnend lied niet in de landstaal, maar in het Engels werd gezongen. Sinds 'Ding-a-Dong' heeft Nederland geen winnend lied meer gekend op het Eurovisiesongfestival. The Common Linnets kwamen wel heel erg in de buurt van een overwinning in 2014. De groep eindigde toen op de tweede plaats met 'Calm After The Storm'. Wie weet zorgt Douwe Bob dit jaar voor een nieuwe Nederlandse winnaar!