NPO Radio 5

Ode aan de mondharmonica

  1. Nieuwschevron right
  2. Ode aan de mondharmonica

In deze serie salueren wij het kenmerkende geluid van een bijzonder muziekinstrument. De mondharmonica is toonaangevend in country, blues en later natuurlijk ook de popmuziek!

Mondorgel

Volgens de overlevering ontwierp Christian Friedrich Buschmann in 1821 de eerste mondharmonica zoals wij deze kennen. Vier jaar later wordt het 'mondorgel' van Richter tot de'mondharmonica' omgedoopt. Het is klokmaker Mathias Hohner die in 1857 op grote schaal harmonica's begint te produceren.

In de ruimte

Wist u dat de mondharmonica het eerste instrument dat in de ruimte werd gespeeld was? In 1966 deed Wally Schirra een riedeltje... ook op een Hohner!

Diefstal

John Lennon -'Love Me Do'- heeft in Nederland ooit een harmonica gestolen. John Lennon ontvreemdde – vermoedelijk op weg van Hoek van Holland naar Hamburg – een exemplaar uit Elly Witten's winkel. Toen ze veel later achter de identiteit van de dader was gekomen, betaalde Lennon haar alsnog: keurig.

Stevie Wonder

Vanaf jonge leeftijd speelt Stevie al mondharmonica, o.a. goed te horen in 'Isn't She Lovely' en 'For Once In My Life':

Armand

Zijn 'Ben Ik Te Min' zou zonder die lekkere harmonica-riff niet hetzelfde zijn:

Neil Young

Neil Young is met gitaar in de hand en harmonica om de hals op het podium te vinden, en speelde onder meer in Massey Hall het publiek weg:

Toots Thielemans

Hij is een van de 'Grootste Belgen' aller tijden! Zijn 'Bluesette' is een persoonlijk succes, maar Toots Thielemans is met zijn spel op talloze platen te vinden:

Bob Dylan

De troubadour gebruikte in liedjes als 'Blowin' In The Wind' en 'Like A Rollin' Stone' het mondorgel:

Bruce Springsteen

De moderne klassieker 'The River' werd door Springsteen zelf ingeleid. Bekijk hier live beelden uit 1980:

Ook Billy Joel, Roger Daltrey, Supertramp en andere artiesten maakten met mondharmonica een onvergetelijk muziekmoment. Welke is uw favoriet?