NPO Radio 5

'Love Hurts'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Love Hurts'

In 1976 behaalde Nazareth de nummer een-positie in de Nederlandse Top 40 met de cover 'Love Hurts'. Wij zetten een aantal van deze covers voor u op een rijtje.

Voor we onszelf aan de covers wagen van deze heerlijke break-up song, beginnen we deze lijst met het origineel van The Everly Brothers uit 1960.

Origineel

Het nummer is oorspronkelijk geschreven als een rockabillyliedje, maar is bij latere covers meer de popkant opgegaan. Het nummer is een ballad over een man die zijn liefde heeft verloren en spreekt van desillusie.

Zwijmel mee met het origineel van 'Love Hurts':

Roy Orbinson

In 1961 komt al vrij snel na het origineel de eerste coverversie uit. Met deze versie ontstaat er al iets meer een country-achtige invloed in het nummer:

Country

In 1974 zong Gram Parsons het nummer samen met Emmylou Harris. Het werd ditmaal een echt countrynummer door het trage tempo van het lied:

Funky versie

In 1975 kwam de funk in bloei en ook daar leent het nummer 'Love Hurts' zich prima voor. Jim Capaldi coverde het nummer en maakte er een funkversie van.

Nazareth

In 1975 was natuurlijk niet enkel Jim Capaldi die de show probeerde te stelen met zijn cover. De Schotse band Nazareth behaalde internationaal de toppositie met hun versie van het nummer. De meeslepende versie van de band werd fantastisch ontvangen en Nazareth mocht dat jaar op het Nederlandse Pinkpop optreden.

2015

In 2015 duikt er opnieuw een moderne cover op van het nummer. Dit maal door de band First Aid Kit. Zij zingen het nummer tijdens de Polar Music Prize 2015 samen met Anna Ternheim, Nina Persson en Loney Dear MFL. Het werd opnieuw een rustige countryversie van de plaat.

En wat is uw favoriete versie van het nummer? Laat het ons weten in een reactie.