NPO Radio 5
EO

Zondag 25 oktober 2020

  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 25 oktober 2020

Als je de top 5 van kerkverlating onder de jeugd goed bekijkt, zie je dat het de jongeren ten diepste om relaties en echte aandacht gaat.
Kasper van Helden, jongerenwerker bij de ‘Christelijke Gereformeerde Jeugdwerk Organisatie’ stelt het nog duidelijker: “Geloofsoverdracht kan alleen maar plaatsvinden als er een relatie ís. Relaties staan onbetwist op nr. 1!”

En hij kan het weten; hij praat niet alleen vanuit de theorie, maar hij heeft het ook zelf ervaren. Hij werd als jongen van 16, bij geloof en kerk gehouden door twee van zijn zussen.

De collega van Kasper; Jenne Minnema zoomt in op het tweede aspect: echte aandacht. “Durf als volwassene tegen jongeren te zeggen dat je zelf ook soms worstelt met geloofsvragen, durf kwetsbaar te zijn en wees alsjeblieft jezelf” is zijn boodschap.

Presentatrice Yvonne Sprunken gaat met Kasper en Jenne, in de Verrijzeniskerk in Zwolle, in op de problematiek van kerkverlating onder de jeugd. Er zijn gemeentes waar wel degelijk plenty jeugd te vinden is, maar helaas ligt dat niet overal zo positief en ook maken kerken zich zorgen over periode na Covid-19. Komt de jeugd wel terug of is weg, weg?

Joanne en Tamar (16) zijn beiden van plan om, zodra de normale kerkdiensten weer kunnen beginnen, gewoon weer elke week naar de kerk te gaan… voor God, voor de gezelligheid en tuurlijk ook een beetje omdat hun ouders dat willen.

Vier gasten dus in deze aflevering van Zin, Zout & Zegen, waarin Kasper een heldere preek houdt over ‘gemeente zijn’, naar aanleiding van 1 Korintiërs 12, waar staat: dat we met zijn allen het lichaam van Christus zijn; de een is de hand, de ander de voet; jong en oud even belangrijk!

Zin, Zout & Zegen is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout en Zegen