NPO Radio 5

In memoriam: Maurice White

  1. Nieuwschevron right
  2. In memoriam: Maurice White

Na een strijd tegen de ziekte van Parkinson is de zanger en oprichter van Earth, Wind & Fire in zijn huis overleden. De nalatenschap van Earth, Wind & Fire is enorm: bekijk hier enkele van de hits.

Energiek

Sessiedrummer Maurice White (19 december 1941) was eind jaren '60 een van de oprichters van de uiteindelijk succesvolle groep en op het podium een energieke, inspirerende persoonlijkheid. De ziekte van Parkinson kortte zijn artiestenbestaan als zanger, schrijver en drummer helaas in. White werd 74 jaar oud.

De muziek van Earth, Wind & Fire (geïnspireerd op de elementen) moest volgens Maurice White altijd een betekenis hebben, al was de 'groove' natuurlijk essentieel.

Fantasy

Maurice White schrijft 'Fantasy' samen met zijn broer Verdine. Zoals meerdere EWF platen was het niet alleen dansen; het verkondigen van een boodschap of betekenis was voor White even belangrijk:

Boogie Wonderland

Geschreven door Jon Lind en Allee Willis, en eigenlijk een triest verhaal: de schrijvers lieten zich inspireren door een film waarin een eenzame dame 's nachts de clubs opzoekt:

"Midnight creeps so slowly into hearts of men who need more than they get
daylight deals a bad hand to a woman who has laid to many bets"

Let's Groove

Ook deze plaat is een echte Maurice White productie met zijn stem als lead, een top 5 hit in 1981. Volgens collega Allee Willis was de songtekst altijd tweederangs, omdat de 'groove' altijd op #1 stond voor Maurice:

Shining Star

Een van de vroege hits voor Earth, Wind & Fire. Te vinden op het doorbraak-album That's The Way Of The World, de soundtrack voor een film met Harvey Keitel: