NPO Radio 5

Dit moet u weten over FC Twente

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit moet u weten over FC Twente

Voetbalclub FC Twente degradeert naar de Jupiler League vanwege financieel wanbeleid. Wat heeft dit te betekenen voor de voetbalclub? Wekker-Wakker! zet de feiten op een rijtje.

Wanbeleid

Het nieuws sloeg in als een bom, FC Twente zal gaan degraderen tot de Jupiler League vanwege financieel wanbeleid bij de voetbalclub. Wekker-Wakker! spreekt met sportredacteur Marjolein Kronenberg. Kronenberg vertelt dat er veel vreemde constructies zijn geweest rondom de verkoop en aankoop van spelers. Hiervan is nog niet het onderste uit de kan gehaald. "Er is een hele hoop gebeurd wat niet door de beugel kan."

Licentiecommissie

De licentiecommissie van de KNVB heeft als straf bepaald dat de club hun proflicentie kwijt raakt. "Ze konden een grote boete geven aan FC Twente, maar dat vonden ze te weinig. De licentie voor het betaalde voetbal afnemen is dan weer een te zware straf", vertelt Kronenberg. Het resultaat is een middenweg, want ook de fiscus zit bovenop het financiële wanbeleid van de club. Naast boetes die ze krijgen, zal de voetbalclub degraderen uit de Eredivisie.

Bezwaar aantekenen

FC Twente kan volgens Kronenberg bezwaar aantekenen door in beroep te gaan tegen de uitspraak. Het is immers nog niet zeker of de degradatie definitief wordt doorgevoerd. De vraag is of het zinvol is om in beroep te gaan volgens de sportredacteur. "Het kan nog negatief uitpakken en dan zouden ze hun licentie volledig kunnen verliezen."

Andere clubs

De degradatie van FC Twente zorgt voor een hoop schommelingen binnen het betaalde voetbal. Als de club uit Enschede zal degraderen, zal de Eredivisie uit 17 clubs bestaan en dat kan niet. Dat betekent dat er of een club kan toetreden uit de Jupiler League, of een extra club kan zich veilig stellen voor degradatie. Hoe dan ook, het zal nog wel een paar weken duren voordat de kogel definitief door de kerk is.

Luister hier naar de uitleg:Wekker-Wakker!
Ma t/m vr 06.00 - 10.00 uur
Presentatie: Manuëla Kemp

foto: wikipedia