NPO Radio 5

Zwarte auto duur te verzekeren

  1. Nieuwschevron right
  2. Zwarte auto duur te verzekeren

Uit een onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat zwarte auto's duurder zijn in de verzekering dan bijvoorbeeld een rode of witte auto. Hoezo? Wekker-Wakker! belt met Sandra de Jong over dit onderzoek.

Meer premie

Als je een zwarte auto rijdt, betaal je meer premie dan wanneer je in een witte auto rijdt. Henk en Manuëla bellen met Sandra de Jong van de Consumentenbond, want zij hebben een onderzoek gedaan. Aanvankelijk ging het onderzoek over de vraag of rode auto's duurder zouden zijn in de premie, maar het bleek de zwarte te zijn. De oorzaak hiervan zit in de statistieken van de verzekeraars. Zwarte auto's maken volgens hun cijfers vaker schade dan andere kleuren.

Ligt het aan de kleur?

De Consumentenbond heeft zelf twijfels bij het verhaal van de verzekeraars. Uiteindelijk zouden de bestuurders verantwoordelijk moeten zijn voor schade rijden. "Daarom is er immers een bonus-malus regeling", aldus De Jong. Het staat echter niet in de polisvoorwaarden. "Voor consumenten is dit toch een hele rare die ze niet goed kunnen uitleggen." De verzekeraars hebben de Consumentenbond in ieder geval beloofd er nog eens kritisch naar te gaan kijken. Voor nu zijn felle kleuren in ieder geval het goedkoopste in de premie.

Vaker gekke dingen

Volgens de woordvoerder van de Consumentenbond komen er wel vaker gekke dingen voor bij autoverzekeringen. Zo werkte er een verzekeraar met een huisnummertoevoeging, maar daar zaten ook polisverschillen tussen die niet geheel terecht waren. De Consumentenbond zit er in ieder geval bovenop!


Luister hier het hele gesprek terug:

Wekker-Wakker!
Ma t/m vr 06.00 - 10.00 uur
Presentatie: Henk Mouwe en Manuëla Kemp