NPO Radio 5

50 jaar geleden op 1: Tom Jones

  1. Nieuwschevron right
  2. 50 jaar geleden op 1: Tom Jones

Vijftig jaar geleden, op 11 januari 1967, staat de single 'Green, Green Grass Of Home' van Tom Jones op nummer 1 in de Top 40.

'Green, Green Grass Of Home'

Claude 'Curly' Putman schrijft het countrynummer in 1965 en het wordt voor het eerst uitgebracht door Johnny Darrell. Zanger Porter Wagoner (hij werkte samen met Dolly Parton) maakt het liedje populair, maar ook Johnny Cash, Kenny Rogers en Joan Baez nemen versies van 'Green, Green Grass Of Home' op. Wie scoort er uiteindelijk een nummer 1-hit mee in Nederland? Mister Tom Jones natuurlijk!

Dromen over groene weiden

​'Green, Green Grass Of Home' gaat over een gevangene die aan de vooravond van zijn executie droomt over de groene weiden van zijn thuis. "Ik denk dat de tekstuele inhoud belangrijk is. De man in het lied zit in een cel, maar je weet dat pas aan het einde van het nummer. Dat deed iets met me", vertelt Tom Jones.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jerry Lee Lewis & Tom Jones

​Tom Jones wordt verliefd op het nummer nadat hij in 1965 de versie van Jerry Lee Lewis hoort. De zanger besluit 'Green, Green Grass Of Home' ook zelf uit te brengen, maar niet voordat hij toestemming krijgt van zijn held. Gelukkig voor Jones is Lewis meteen enthousiast! "Je hebt iets anders gedaan hier, het arrangement is geweldig. Het klinkt voor mij als een nummer 1-hit", aldus Lewis. Als kers op de taart zingen de mannen in 2006 samen 'Green, Green Grass Of Home':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.