NPO Radio 5

De traditie van 1 april

  1. Nieuwschevron right
  2. De traditie van 1 april

Vrijdag kwamen we er achter welke opmerkelijke nieuwsfeitjes er voor de lol bleken te zijn... en misschien werd u ook wel voor de gek gehouden! Waar komt de 1 april traditie vandaan?

Eeuwen oud

Waar de allereerste grap werd uitgehaald weet niemand, maar de gedocumenteerde gevallen dateren al uit de 16e eeuw, zo vertelde Ineke Stroeke van de Nationale Inventaris Voor Immaterieel Erfgoed:

De allerbeste

In het Theater van het Sentiment was er onlangs ook aandacht voor de 1 april grap: In 1963 was er zelfs een jury die de beste 1-april grap selecteerde en bekroonde:

De grappen van 2016

We zijn al bedonderd met een aantal vroeg gelekte grollen: Zo zou het Raket-ijsje verdwijnen, een tompouce deodorant verschijnen en werd het 'pakje' voor de stofzuiger aangekondigd... Niets van waar!

Zegert en Henk Jan - van de redactie van Open Huis - bereiden altijd de nieuwsgesprekjes voor. De afgelopen week lazen ze persberichten en nieuwtjes waarvan ze dachten: dat kannie waar zijn. Tom heeft de mensen achter die berichten even gebeld, en deed net of z’n neus bloedde: