NPO Radio 5

50 jaar terug: The Beatles bij de koningin

  1. Nieuwschevron right
  2. 50 jaar terug: The Beatles bij de koningin

Op 26 oktober 1965 is het een belangrijke dag voor de Beatles. Ze gaan naar Buckingham Palace om onderscheiden te worden door koningin Elizabeth II. Ze ontvangen hierbij hun zo geheten MBE onderscheiding. Nu 50 jaar later blikken we terug op de mooie dag.

Aankomst

Duizenden fans zijn naar het paleis gekomen om een glimp van de Fab Four op te vangen. Ze komen begeleid door politie aangereden in de Rolls Royce van John Lennon, waarna ze naar binnen gaan in Buckingham Palace. Waar ze met een hele groep anderen hun MBE ontvangen.

Wat is het eigenlijk?

Toen het viertal te horen kreeg dat ze de onderscheiding zouden krijgen, liepen ze niet meteen over van enthousiasme. Het schijnt namelijk dat ze helemaal geen idee hadden van wat het inhield. Maar na enige uitleg voelen ze zich vereerd dat ze bij de koningin langs mogen komen en ook nog eens zo'n onderscheiding krijgen.

Het grote moment

De ontmoeting met de koningin zelf was kort maar krachtig. Tijdens het opspelden van de onderscheidingen stelde ze de vier een aantal interessante vragen. Zo vraagt ze zich af of de mannen al lang samen spelen. Paul McCartney antwoord netjes dat ze al heel lang muziek maken, maar Ringo Starr roept dat ze al veertig jaar bij elkaar zijn. Ook als de koningin aan hem vraagt of hij de band begonnen is, staat hij klaar met een scherp antwoord: "Nee, ik kwam er als laatste bij, ik ben maar een klein mannetje."

Protest

Veel mensen die hun MBE onderscheiding hebben gekregen, leveren hem uiteindelijk in omdat ze het niet eens zijn met de Britse regering. Zo ook John Lennon. In november 1969 geeft hij zijn onderscheiding weer terug met daarbij een brief waarin hij onder meer zegt het niet eens te zijn met de manier waarop het Verenigd Koningkrijk Amerika steunt in de Vietnamoorlog.