NPO Radio 5

Hatsekiedee! Fabeltjeskrant terug

  1. Nieuwschevron right
  2. Hatsekiedee! Fabeltjeskrant terug

Het populaire kinderprogramma De Fabeltjeskrant is binnenkort weer terug van weggeweest. Het programma wordt nieuw leven in geblazen, maar hoe is het ontstaan?

Het Grote Dierenbos

Het kinderprogramma De Fabeltjeskrant komt in 1968 voor het eerst op de Nederlandse televisie. De korte verhaaltjes van zo'n 4 tot 6 minuten spelen zich af in het Grote Dierenbos in Fabeltjesland. Iedere avond vertelt meneer de Uil vlak voor het slapengaan een verhaaltje aan alle 'kijkbuiskinderen'.

Politieke ondertoon

Het programma is echter niet enkel leuk voor de kinderen, want ook de ouders kunnen er smakelijk om lachen. Meneer de Uil is namelijk gebaseerd op de toenmalige premier Joop den Uyl. In de afleveringen staan naast de luchtige onderwerpen, soms ook maatschappelijke thema's centraal. Of dat ook voor alle kinderen even duidelijk was, dat is natuurlijk een tweede.

Waterpomptang

Schrijver van de verhalen achter De Fabeltjeskrant is Leen Valkenier. Samen met producent Thijs Chanowski en bedenker Loek de Levita creëerden ze het sprookjesachtige tafereel. Leen is het brein achter veel van de fabelachtige dieren uit het bos, zoals Bor de Wolf. Chico Lama, Juffrouw Ooievaar en natuurlijk Ed en Willem Bever bekend van hun lied 'Hup, Daar Is Willem'.

Terug van weggeweest

In 2018 zal het programma officieel 50 jaar bestaan. Reden genoeg om het ooit zo populaire programma nieuw leven in te blazen. In totaal zijn er ruim 1640 afleveringen uitgezonden, elke dag om vijf voor zeven 's avonds. De zoon van Loek de Levita, Robin de Levita, gaat het programma nieuw leven inblazen door het te digitaliseren. Hij belooft de kijkbuiskinderen in ieder geval dat het programma dezelfdec 'look and feel' zal behouden.

Kijk hier naar een speciaal Polygoonjournaal over het maken van De Fabeltjeskrant:

Bron: Beeld en Geluid
Heeft u ook nog leuke herinneringen aan De Fabeltjeskrant? Laat het ons weten in het gastenboek van de Week van de Jaren 60.
Week van de Jaren 60
Zaterdag 19 t/m vrijdag 25 maart 2016
met op 25 maart 06:00 - 18:00 de Top 200 van de Jaren 60