NPO Radio 5

Het verhaal achter 'Lola'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Lola'

De tekst van 'Lola' deed toen het liedje uitkwam wel wat stof opwaaien...

(foto: The Kinks op Schiphol - ANP)

Lola

Lola is een travestiet. Dat was genoeg om het nummer omstreden te maken in het jaar dat het uitkwam. ‘Lola’ beschrijft hoe een man flirt met een dame op de dansvloer. Althans, hij denkt dat het een vrouw is. Gaandeweg komt hij erachter dat ‘ze’ een ‘hij’ is (vertaald):


Quote

Ik ben niet ’s werelds meest gespierde man Maar toen ze me eens goed omhelsde Brak ze bijna mijn ruggengraat

'Lola' - The Kinks

Ray Davies

Twee verhalen gaan rond over de oorsprong van het verhaal: in het ene is de manager van The Kinks het leidend voorwerp, in de ander is het Ray Davies zelf. De laatste versie werd bevestigd door Davies zelf, 36 jaar na de release van ‘Lola’. Davies tegen muziekblad Q-Magazine: “… het gaat over een ervaring in een club in Parijs. Ik stond te dansen met een prachtige blondine en toen we naar buiten gingen zag ik in het daglicht de bobbel in haar broek.”

Indertijd was het vrij nieuw om over travestie of homoseksualiteit te zingen en de tekst deed dan ook stof opwaaien. Maar velen misten ook de clou of haalden hun schouders op. Wat is blijven hangen is vooral die heerlijke gitaarrif en dat ongelooflijk oorwurmerige ‘Looooola, la la la le Looola.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Evergreen Top 1000
25 - 29 november
​NPO Radio 5