NPO Radio 5

Happy birthday Jackson Browne

  1. Nieuwschevron right
  2. Happy birthday Jackson Browne

De singer-songwriter werd 69 jaar geleden geboren in Duitsland.

Jeugd

Jackson's vader, Clyde Jack Browne, werkte als journalist voor een krant op de Amerikaanse legerbasis in Heidelberg. Op 3-jarige leeftijd verhuisde het gezin naar Amerika.

Bijzondere samenkomst

In de jaren '60 voegt Browne zich bij The Nitty Gritty Dirt Band. Het is wanneer hij kort na de Summer Of Love naar New York verhuist, dat het artistieke balletje echt begint te rollen. Hij ontmoet musici als Nico, Glenn Frey, Joan Baez en Linda Ronstadt. In de daaropvolgende jaren werkt Browne succevol met deze muzikanten en schrijft o.a. 'Take It Easy' voor de Eagles.

Hieronder hoor zijn eigen versie, opgenomen in 1973:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Solo

Als solo-artiest kennen we Jackson Browne vooral van zijn 'Doctor My Eyes', 'Runnin' On Empty', 'The Pretender' en 'The Load Out/Stay'. In Nederland had de zanger echter maar 1 Top 40 notering, met Clarence Clemons in duet ('You're A Friend Of Mine', #10).

Activist

Is het de generatie, is het de ziel? Wat zeker is, is dat Browne zich altijd heeft ingezet voor en tegen zaken die hem na aan het hart staan. Wees dus niet verbaasd wanneer je hem ziet zingen voor burgerrechten, vrijheid en/of tegen kernwapens.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het oosten

Niet zo lang geleden stond Browne nog in Nederland op het podium. Wil je hem ook live meemaken? Dan moet je even reizen: in de herfst van 2017 toert de zanger door Japan!

De Hits van Smits

In Tijd voor MAX Radio behandelde Henkjan Smits die klassieker 'Running On Empty':