NPO Radio 5

In De Rooie Haan en Spijkers Met Koppen

  1. Nieuwschevron right
  2. In De Rooie Haan en Spijkers Met Koppen

Bert Kranenbarg neemt je mee terug in de tijd! Dit keer spreekt hij met de makers van 'In De Rooie Haan' en 'Spijkers Met Koppen'.

#15 - 'In de Rooie Haan' / 'Spijkers met Koppen' met oa Felix Meurders en Jan Nagel - RadioReuzen

In De Rooie Haan en Spijkers Met Koppen

Op 5 januari 1974 begon bij de VARA 'In de Rooie Haan'. Live vanuit een geïmproviseerd café in de hal van de studio in Hilversum. Een politiek café op de zaterdagmiddag dat al snel hét podium werd voor ministers, staatssecretarissen en Kamerleden, waar nieuws gemaakt werd dat het ANP en de maandagkranten haalde.

Veertien jaar later werd het programma opgevolgd door ‘Spijkers met Koppen’, dat heel anders en toch een beetje hetzelfde was. Dat programma bestaat inmiddels 31 jaar.

De makers

Bert Kranenbarg praat met drie makers van de programma’s:

Bedenker en eindredacteur Jan Nagel vertelt hoe hij alle ministers van het kabinet Den Uyl aan tafel kreeg. En hoe hij het café in toom hield als VVD-er Hans Wiegel te gast was. Waarom wilde hij discjockey Felix Meurders als één van de presentatoren? En waarom mislukte het om het succesvolle radioprogramma op televisie te krijgen?

Felix Meurders zat in het presentatietrio van 'In de Rooie Haan' en presenteert nu nog steeds 'Spijkers met Koppen', al is er discussie over hoe lang hij dat nog mag doen. Hij weet te vertellen hoe de redactie van In de Rooie Haan Joop den Uyl te grazen nam toen ze in de gaten kregen dat hij altijd vooraf wist welke vragen gesteld zouden worden.

En hij vertelt hoe de EK-finale van 1988 -waar Oranje won- de doodsteek bleek te zijn voor In de Rooie Haan.

Nicolette Schouten begon als gastvrouw en producer bij In de Rooie Haan en is nu nog steeds redacteur van Spijkers met Koppen. Wat maakt deze programma’s zo bijzonder dat ze in 35 jaar niet is gestopt? Welke politici waren het leukst om te ontvangen?