NPO Radio 5

Hollandse Helden: Anneke Gr

  1. Nieuwschevron right
  2. Hollandse Helden: Anneke Gr

De in Nederlands-Indi

Drie noteringen

Vorig jaar stond de zangeres met maar liefst drie noteringen in de grote lijst. 'Paradiso' stond op plek 185, 'Soerabaja' op 95 en natuurlijk haar grootste hit 'Brandend Zand' op plek 5. Anneke is daarmee ook de hoogst genoteerde artiest in de Top 200 van de jaren 60 van vorig jaar. Reden genoeg om deze zangeres eens in het zonnetje te zetten.

Peter en zijn Rockets

Anneke Grönloh verhuisde al op vrij jonge leeftijd van Nederlands-Indië naar Nederland en groeide op in het Brabantse Eindhoven. Tuhdebs gaar studie op het Gemeentelijk Lyceum ontmoette ze zanger Peter Koelewijn. Samen traden ze op onder de naam Peter en zijn Rockets als een heuse feestband. Het was echter niet haar enige muzikale ervaring, want met het orkest van Jos de Mol en The Skyliners zong ze voornamelijk jazz en Amerikaanse rock-'n-roll.

'Ma, Hij Wil Zo Graag Een Zoen'

Haar echte doorbraak was in 1959 met de talentenjacht Cabaret der onbekenden die ze won. Vanaf dat moment werd Anneke een echte ster. Met het nummer 'Ma, He's Making Eyes At Me' behaalde ze grote hits in het buitenland, maar in Nederland sloeg de vertaalde versie ook in als een bom. Luister hier naar deze rock-'n-roll versie van haar hit.

'Brandend Zand'

De rock-'n-roll horen we echter niet meer zo veel van Anneke in de jaren erna. Wat echter wel heel populair werd zijn de Nederlandse levensliederen die ze zong. In 1962 bracht ze het nummer 'Brandend Zand' uit. Het nummer is razend populair en is al snel goed voor een Gouden Plaat. Het nummer stond 29 weken in de hitparade en daarvan 2 keer op de eerste plek. In 2000 werd Grönloh tevens uitgeroepen tot 'zangeres van de eeuw' vanwege het recordaantal exemplaren dat is verkocht.

'Paradiso'

De opvolger van 'Brandend Zand' was Grönlo's volgende hit 'Paradiso'. Drie maanden nadat haar vorige single uitkwam, bestormde ze met dit nummer de hitparade en wist 16 weken op nummer 1 te blijven staan. Met het nummer scoorde ze naast Nederland ook een grote hit in Singapore en werd een voorbeeld voor veel zangeressen in Singapore en Maleisië.

'Da Doe Ron Ron'

Een bekend melodietje bezorgde haar ook deze hit. Vorig jaar haalde het nummer niet de Top 200, maar het maakt het nummer er zeker niet minder om. 'Da Doe Ron Ron' bevat nog die rock-'n-roll invloeden in combinatie met het levenslied en dat is goed te horen. Het nummer stond echter slechts 6 weken in de hitparade, maar behaalde wel de vierde positie. Het origineel is overigens van The Crystals, maar Anneke haar versie mag er zijn!

'Soerabaja'

Anneke Grönloh is zonder twijfel een heldin van de Hollandse sixties. In de lijst van vorig jaar stond ook de hit 'Soerabaja'. Ze eert met het nummer haar eigen roots en wij genieten er graag van mee.

Stemmen op de Top 200 van de Jaren 60 kan van 12 tot en met 24 maart.

>> Klik hier om te stemmen op jouw favoriete nummers >>