NPO Radio 5

Terug naar Grease

  1. Nieuwschevron right
  2. Terug naar Grease

Op 12 oktober 1978 konden we in Nederland voor het eerst naar de film Grease. De musical met Olivia Newton-John en John Travolta in de hoofdrol werd een razend succes!

De musical

Jim Jacobs en Warren Casey schrijven Grease,voor het eerst opgevoerd in 1972. De musicalversie was echter pas in 1997 voor het eerst in Nederland te zien. Onlangs verscheen een nieuwe productie in de Hollandse theaters.

De film

De filmversie van de show werd geregisseerd door Randall Kleiser, ook verantwoordelijk voor rolprenten als The Boy In The Plastic Bubble (ook met Travolta), The Blue Lagoon en White Fang. Leuke feitjes rondom de film zijn dat de zuigzoenen van Rizzo echt waren, en Henry Winkler, bekend als 'Fonzie' in de serie Happy Days nog werd overwogen voor de rol die John Travolta zou nemen.

De muziek

Prijswinnende klassiekers alom in de film Grease. Zoals 'Hopelessly Devoted To You'. Olivia Newton-John neemt de plaat zelfs pas na de filmopnames op, en moet dus nog één scène komen opnemen...

De openingstrack van Frankie Valli heeft de film bijna niet gehaald: Regisseur Randall Kleiser vond het lied namelijk totaal niet passen bij het gevoel van de rest van de film. Barry Gibb, de schrijver, kreeg gelukkig zijn zin:

Het grote finalestuk werd met behulp van een reizende kermis geschoten, Olivia-Newton John moest haar broek in genaaid worden en het daaruit volgende lied stond weken op #1 in de Nederlandse Top 40: