NPO Radio 5

Een ondeugende hitsong

  1. Nieuwschevron right
  2. Een ondeugende hitsong

Bill Danoff, lid van de Starland Vocal Band is op 7 mei jarig. Hun grootste hit 'Afternoon Delight' bewijst dat seks verkoopt... als je het er maar niet te dik bovenop legt!

Voorzichtig

Officieel gaat dit liedje over een populair lunchmenu in een Amerikaans restaurant. De andere betekenis is het liefdesspel in de middag... Het restaurant, Clyde's Of Georgetown in Washington (foto) vindt het allemaal prima & heeft een gouden plaat van de single boven de bar hangen!

Starland Vocal Band

Onder de naam 'Fat City' zijn Bill en Taffy Danoff te horen op het succesvolle 'Take Me Home, Country Roads' dat ze met John Denver schreven:

In 1976 veranderen ze de naam naar Starland Vocal Band, inmiddels uitgebreid naar een kwartet met Jon Carroll en Margot Chapman.

6 maanden

De totstandkoming van 'Afternoon Delight' is alles behalve spontaan. Het kost Bill ruim 6 maanden om de 4-delige harmonie uit te schrijven. Het is de moeite wel waard: Starland Vocal Band schiet naar #1 en wint in 1976 2 Grammy's. Het 2 stelletjes tellende groepje is in één klap wereldberoemd.

Het wil echter niet echt boteren met de Band: het blijft met 'Afternoon Delight' bij die ene hit. In 1981 is het einde verhaal.

Komediefilm

In de absurde komedie Anchorman: The Legend Of Ron Burgundy wordt het lied gezongen, waarna 'Afternoon Delight' onder een nieuwe generatie bekendheid geniet: