NPO Radio 5

Legendarische albums: 461 Ocean Boulevard

  1. Nieuwschevron right
  2. Legendarische albums: 461 Ocean Boulevard

Op 17 augustus 1974 stond het solo-studioalbum van Eric Clapton aan de top. Het was een belangrijke comeback voor de Britse gitarist.

Vrij van drugs

In de jaren voor het opnemen van 461 Ocean Boulevard zit Eric Clapton diep in de problemen: een verslaving aan de drug heroine maakt de artiest bijna kapot. In de jaren ’68 meent hij zijn eerste drug: LSD. In 1970 wordt dit het vernietigende goedje heroine. Uiteindelijk weten verschillende behandelingen hem de verslaving te boven te komen. Drie jaar verspild; tijd voor muziek!

Het huis

Op de hoes van de plaat zie je Clapton voor het huis op 461 Ocean Boulevard, waar hij woonde. Na de release van de plaat werd het adres een echte trekpleister. Zo erg was de toeloop dat de straatnaam zelfs gewijzigd werd! Het gebouw staat er overigens al jaren niet meer…

Het opnemen

Verfrist en fit gaat Clapton aan het werk met nieuw materiaal. Hij maakt er een samenwerking van met zijn sessiemuzikanten, net zoals hij dat wellicht in het verleden met z’n maten in Cream en Derek & The Dominos zou hebben gedaan. De elpee bevat zowel reggae-, pop-, country- en blues-invloeden.

Bob Marley

De eerste single van het album is de Bob Marley cover ‘I Shot The Sheriff’. In de zomer van 1974 is het nummer een dikke Top 5 hit in Nederland. In deze video is ook zangeres Yvonne Elliman te zien:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dobro

Ook ‘Let It Grow’ doet het goed op de radio en in de platenzaak. Op de single is een ‘dobro’ te horen: Dit is een type akoestische gitaar een geeft een kenmerkend geluid. Hier hoor je een live versie waarop ook The Who lid Pete Townshend te horen is:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.