NPO Radio 5

Het verhaal achter 'The Sound Of Silence'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'The Sound Of Silence'

Op 10 maart 1964 nemen Simon & Garfunkel de originele versie van hun grote hit op. De oorspronkelijke werktitel is 'The Sounds Of Silence', met extra s dus. Een nummer dat later bewerkt werd tot de evergreen die we nu kennen....

Een akoestische oorsprong... en flop

Paul en Art nemen het lied op voor het album Wednesday Morning 3 AM (1964), hun eerste elpee. 'The Sound Of Silence' wordt op deze dag met alleen een gitaar en hun begeleidende stemmen opgenomen:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De single alsmede de elpee doen aanvankelijk niets in de hitlijsten. Zou het dan toch een droom zijn geweest? Paul Simon en Art Garfunkel besluiten het muzikantenleven samen op te geven, niet wetend dat de evergreen nog een tweede kans zal krijgen...

Wind in de zeilen

In de VS wordt het liedje hier en daar nog gedraaid op de radio en het is producer Tom Wilson die aan het werk gezet wordt een nieuwe versie te vervaardigen. Electrische gitaar, drums moeten het uitgeklede folkpareltje extra wind in de zeilen geven.

En dat gebeurt: In 1966 wordt 'The Sound(s) Of Silence' een hit, met in Nederland een Top 10 notering. Er volgt een nieuw album met dezelfde titel en de single krijgt een plekje in de soundtrack van speelfilm The Graduate (1967).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST

Disturbed

In 2015 neemt de Amerikaanse metalband Disturbed een zeer succesvolle cover op (zie onder). Andere noemenswaardige uitvoeringen zijn er o.a. van Doug Ashdown, Kim Weston & de Ray Conniff Singers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.