NPO Radio 5

Weg met dat woord!

  1. Nieuwschevron right
  2. Weg met dat woord!

Door de jaren heen komen er steeds meer woorden bij, maar er zijn natuurlijk ook woorden die u liever nooit meer wil horen. Elk jaar houdt het Instituut Nederlandse Lexicologie een verkiezing voor het woord waar u zich het meest aan ergert.

Top 10

Vivien Waszink heeft geholpen de top 10 samen te stellen en vertelt Manuëla waarom we ons juist aan die woorden ergeren. Te beginnen met het woord chillen. "Het is natuurlijk Engels en mensen ergeren zich eraan, vooral omdat ze vinden dat jongeren iets moeten gaan doen." Ook diervriendelijk vlees komt in de lijst voor. "Veel mensen zeggen dat diervriendelijk eigenlijk niet bestaat, want je moet alsnog dieren doodmaken en je eet ze nog steeds op. Wat is daar diervriendelijk aan?"

Participatiesamenleving

Al een aantal jaar op rij staat het woord participatiesamenleving in de lijst, maar het scoort niet hoog genoeg om voorgoed te verdwijnen. "Het woord blijft irritatie opwekken. Mensen vinden het verhullend taalgebruik voor zoek-het-maar-zelf-uit-samenleving of doe-het-zelf-maatschappij." Het is ook het tweede jaar dat je op 'selfie' kunt stemmen. Zullen ze dit jaar wel verdwijnen?

Weg?

Welk woord maakt voorgoed kans om te verdwijnen uit onze maatschappij? Vivien denkt dat ; papadag' en ; het woord me gebruiken in plaats van m'n of mijn; grote kanshebbers zijn. Er is maar één woord dat het slechtst kan zijn en voorgoed moet verdwijnen uit onze Nederlandse taal.

Op 8 december maken ze bekend welke het is geworden.

Kijk hier als u ook uw stem uit wil brengen op een woord.

Beluister het hele gesprek voor meer verschrikkelijke woorden:


Wekker-Wakker!
Presentatie: Henk Mouwe & Manuëla Kemp
ma-vr 07:00 - 10:00