NPO Radio 5

Deze albums worden 50

  1. Nieuwschevron right
  2. Deze albums worden 50

Deze klassieke LP's kwamen allemaal uit in 1968 en vieren dit jaar hun vijftigste verjaardag!

The Beatles (White Album) - The Beatles

Één van de beroemdste albums uit de popgeschiedenis is een dubbelaar. Op de vier kanten onder meer ‘Back In The USSR’, Ob-La-Di, Ob-La-Da’, ‘Blackbird’ en ‘Helder Skelter’.

De witte hoes, met daarop alleen de bandnaam in reliëf, is bedoeld als tegenhanger van hun eerdere, super drukke en kleurige Sgt. Pepper’s cover.

Blommenkinders - Armand

Twee jaar na ‘Ben Ik Te Min’ komt Armand met een nieuw album. Titelnummer ‘Blommenkinders’ wordt het jaar ervoor al uitgebracht en is een hit. Beide nummers zijn inmiddels klassiekers.

​The Graduate | Bookends - Simon & Garfunkel

Old Friends’, ‘At The Zoo’, ‘Mrs Robinson’… Het duo is meer dan in vorm in deze jaren.

Simon & Garfunkel brengen in 1968 niet alleen studio-album Bookends uit, maar verzorgt ook de soundtrack van de film The Graduate. De film wordt een hit, evenals het belangrijkste liedje van de soundtrack, ’Mrs. Robinson’.


​Johnny Cash At Folsom Prison - Johnny Cash

Het gaat niet goed met Johnny Cash. Zijn drugsgebruik is er mede oorzaak van dat zijn carrière in een dal zit. Johnny Cash At Folsom Prison komt voor hem op het juiste moment.

Cash wil uit zijn impasse en het album, dat zeer goed wordt ontvangen, helpt hem daarbij. ‘Vanaf daar gin het weer lopen’ zegt hij er achteraf over.

​Pastorale - Liesbeth List

Van de Nederlandstalige chansons is titelnummer ‘Pastorale’ misschien wel de meest iconische.

Naast dit duet met Ramses zet Liesbeth voor dit album ook een bewerking op de plaat van een andere liedjeslegende: ‘Laat Me Niet Alleen’ is de Nederlandse vertaling van Leonard Cohens ‘Ne Me Quitte Pas’.

Tip ons

Dit zijn 'zomaar' vijf albums die uitkwamen in Nederland in 1968. Zijn we iets moois vergeten volgens jou? Tip het hieronder.

De Week van de Jaren Zestig
17 t/m 23 februari 2018
NPO Radio 5