NPO Radio 5

Pierre Kartner in 5 uitersten

  1. Nieuwschevron right
  2. Pierre Kartner in 5 uitersten

De jaarlijkse BUMA Awards zijn dinsdag 17 maart uitgereikt in Hilversum, met als oeuvre-winnaar Pierre Kartner. En dat oeuvre is groter dan u zich wellicht herinnerde!

Prijzenregen

Tijdens het BUMA Awards gala, die vanuit de vaderlandse muziekindustrie prijzen vergeeft, werden nieuwe artiesten als Dotan en Mr. Probz geëerd voor succes in binnen- en buitenland. Frank Boeijen ontving de Lennaert Nigh Prijs & DJ Daniël Dekker werd in het zonnetje gezet met een Gouden Harp. De Lifetime Achievement Award was voor Pierre Kartner, ons ook wel bekend als Vader Abraham!

Waar heeft hij deze eer aan te danken? Hij stond om te beginnen maar liefst 69 keer in de Nederlandse Top 40! We zetten 5 uitersten op een rij:

Bedankt Lieve Ouders (1973)

Dit liedje stond 8 weken in de Top 40, en kan zo in een verzameling met 'Mama' en 'Ik Zing Dit Led Voor Jou Alleen':

't Smurfenlied (1977)

In 1977 bracht Vader Abraham 't Smurfenlied' uit, nadat Dennie Christian voor de eer bedankte. Het lied is Kartners meest succesvolle, met een #1 notering in Nederland & versies in het Duits, Engels, Frans, Spaans, Zweeds, Chinees en IJslands:

Het Kleine Café Aan De Haven (1976)

Wellicht de meest geliefde grote hit van Kartner, deze nostalgische ballade over de echt bestaande kroeg waar Kartner de woorden neerpende ('t Schippershuis in Hoorn). Je voelt je meteen welkom:

Als Je Inlegkruisje Maar Goed Zit (1993)

Zonder twijfel het meest bizarre liedje in dit lijstje en een typisch voorbeeld van de carnavals-en 'amusementsmuziek' die Vader Abraham ook in zijn rijke oeuvre heeft staan:

Als Je Wilt Weten Wie Ik Ben (1976)

"Het leven is een thermometer, en wij zijn allen toch het kwik". Kartner zette een aantal mooie levenswijsheden achter elkaar: misschien is 'Als Je Wilt Weten Wie Ik Ben' wel zijn 'Het Dorp':

Welk Vader Abraham lied is uw favoriet?