NPO Radio 5

Het verhaal achter Jesus Christ Superstar

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter Jesus Christ Superstar

Rock Opera

Andrew Lloyd Webber en Tim Rice -twee grootheden van de musicalwereld- schreven samen de muziek en tekst van een oorspronkelijke rock opera. In dezelfde periode zijn conceptalbums als Tommy (The Who, '69) en Eldorado (ELO, '74) namelijk razend populair. Het musicalbloed kruipt echter waar het niet gaan kan: in 1971 beleefde Jesus Christ Superstar zijn première op Broadway, gevolgd door de film in 1973.

Succes

De film werd goed bezocht, maar ook bekritiseerd voor de vrije interpretatie van de Passie.

Hoofdrolspeler Ted Neeley werd overladen met complimenten, maar wist zijn rol in latere jaren nooit op succesvolle wijze te ontsnappen. Yvonne Elliman ('I Don't Know How To Love Him') scoorde na haar rol als Maria Magdalena een hit met ‘If I Can’t Have You’. De musical wordt jaren na dato nog altijd uitgevoerd, met in 2005 de première van de Nederlandse musical.

Echt gekruisigd

Er zijn nog wat opmerkelijke feitjes te bespeuren rondom de film: zo probeerde ook een jonge John Travolta de rol van Jezus Christus te bemachtigen. Hij werd het niet, maar producer Robert Stigwood onthield zijn naam voor Saturday Night Fever.

En Ted Neeley werd tijdens de kruisigingsscène bijna echt verwond met een spijker door de hand!