NPO Radio 5

The Beatles: 'Een band van niks'

  1. Nieuwschevron right
  2. The Beatles: 'Een band van niks'

Op 15 september 1962 noemde Peter Jones de legendarische The Beatles in een interview met The Daily Mirror "Een groep van niks", maar Jones is niet de enige die de groep zo erg heeft onderschat.

Kritiek

Als The Beatles net opkomen in de jaren '60 is er veel kritiek. Maar wat Peter Jones en zijn collega journalisten dan nog niet weten is dat de groep uit zal groeien tot één van de bekendste bands ter wereld, die nog vele jaren later op de radio te horen is.

Saaie act

George Dixon schrijft in The Washington Post op 13 februari 1964 dat The Beatles een onoriginele en saaie act is die het bijna niet waard is om te noemen. "Eng genoeg heeft men het bijna nergens anders meer over de laatste dagen." Wat deze man dan nog niet weet is dat dit niet de laatste keer is dat hij de bandnaam hoort vallen.

Een nachtmerrie om te zien

Ook over de opvallende verschijning van de bandleden worden veel opmerkingen gemaakt. Zo schrijft een journalist van Newsweek op 24 februari 1964: "Ze zijn een nachtmerrie om te zien met hun strakke pakken en bloempotkapsels. Muzikaal gezien zijn ze een ramp en ze schrijven belachelijke teksten."

Schor en onsamenhangend

Ook vocaal gezien was niet iedereen fan van het viertal. Zo schreef een journalist van Los Angeles Times: "Hun eigen moeders zullen waarschijnlijk niet eens zeggen dat ze kunnen zingen." Ook Theodore Strongin van de New York Times had veel kritiek: "De zang van The Beatles kan het best worden omschreven als schor en onsamenhangend." En dat zegt hij over de klanken die nu nog in vele huiskamers doorklinken. Gelukkig is alles net even iets anders gelopen dan deze journalisten toen hoopten.