NPO Radio 5

Deze Week: Avondklok, Britney Spears en woningnood

foto: EO - Podcasts
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Week: Avondklok, Britney Spears en woningnood

In de nieuwe aflevering van de podcast Deze Week praten presentator Joram Kaat, relatiecoach Cocky Drost en ND-hoofdredacteur Sjirk Kuiper over de documentaire Framing Britney Spears, de bouw van een miljoen nieuwe huizen en natuurlijk het wel of niet afschaffen van de avondklok.

#5 - Week 7: Avondklok, geen avondklok, wel avondklok... - Deze Week

Achteraf is het makkelijk praten, maar Sjirk zag het op 21 januari al aankomen. Hij schreef in zijn commentaar in het ND: “Door dit vertragende ommetje via de Kamer lijkt een avondklok toch ook iets minder dwingend en onvermijdelijk.” In Deze Week legt hij uit wat hij hiermee bedoelde: “Die wet waarvan ze gebruik maken, is bedoeld om een acuut besluit te nemen. Dat schrijf je op een A4'tje, stuur je met een koerier naar de koning die er zijn handtekening onder zet. Dan verlies je aan geloofwaardigheid als je er nog een hele dag over gaat debatteren.”

En dus oordeelde de rechter dinsdagochtend dat de avondklok per direct moest worden opgeheven. Uiteindelijk kwam het niet zover, want nog diezelfde avond oordeelde de rechtbank in een spoedappèl dat de maatregel in ieder geval tot het hoger beroep van kracht blijft. Sjirk: “Dat dit zo snel gaat, dat heeft te maken met het proces. Hier gaat het over het belang van volksgezondheid.”

Vrijdag is een cruciale dag voor de avondklok. Er dient een hoger beroep maar de spoedwet die de regering deze week heeft opgesteld, wordt behandeld in de Eerste Kamer. Daar zal de wet wel worden aangenomen, verwacht Sjirk. Zeker met het oog op de komende verkiezingen en mogelijke formatiegesprekken: “Een partij die zich nu echt obstructief gedraagt, die staat er slecht op tijdens de formatie. Ik schat dus in dat de spoedwet er gewoon komt. “

In Deze Week hoor je ook nog waarom Joram blij wordt van de aangekondigde bouw van een miljoen nieuwe huizen en de reactie van Cocky op de documentaire Framing Britney Spears.

Gerelateerde podcast

Deze Week

Deze Week

Wat is een podcast?

Een podcast kan van alles zijn: Een interview met een bekende Nederlander, een spannend hoorspel, een documentaire over een artiest of een achtergrondreportage. Sommige podcasts zijn series met een begin en einde, anderen staan op zichzelf. Ook verschillen podcasts in lengte, van 10 minuten tot langer dan een uur!

Wanneer je je in een app abonneert op een podcast krijg je bij nieuwe afleveringen een handige melding dat er een nieuwe aflevering voor je klaar staat. Deze kan je dan downloaden en beluisteren wanneer je wilt.

Je vindt podcasts op verschillende sites, platforms en apps zoals op deze site, de NPO Radio 5 app of NPO Luister.