NPO Radio 5

The Everly Brothers in 5 Feitjes

  1. Nieuwschevron right
  2. The Everly Brothers in 5 Feitjes

Dit zijn vijf wetenswaardigheden rondom smaakmakers van de Amerikaanse popmuziek Don en Phil Everly!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege radiosterretjes

In de prille dagen van de radio had vader Ike met zijn vrouw Margaret een programma op de regionale zenders KMA en KFNF (in de Amerikaanse stad Iowa). In 'The Everly Family Radio Show' passeerde het volledige gezin de revue, gevuld met teksten en liedjes van "Little Donnie and Baby Boy Phil.”

Tien jaar gescheiden

De Everly broers (2 jaar schelend in leeftijd) waren volgens meerdere bronnen erg verschillend, met alle gevolgen van dien. Na hun populariteit tot de vroege jaren '60 ging het succes van de Everlys (mede door de 'British Invasion') bergafwaarts. In 1973 barstte in het Amerikaanse pretpark Knott's Berry Farm de bom: Een gitaar sneuvelde, er werden klappen uitgedeeld en de broers gingen uiteen. De boosheid was zo heftig dat het stel tot 1983 niet samen het podium betrad.

Mooi detail: de Reunion was een omgekeerde 'Invasion' in de vorm van 2 inmiddels legendarische optredens in de Londense Royal Albert Hall.

Erin, Sweet Child O' Don

De dochter van Don Everly, Erin (foto) was korte tijd getrouwd met Axl Rose, zanger van rockband Guns ’N Roses (o.a. 'November Rain'). Hij schreef de hit ‘Sweet Child O’Mine’ (1987) over de dame... al was hun relatie helaas een gewelddadige.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Paul McCartney was ten dienste

Hun laatste grote hit (een Top 5 notering in Nederland) ‘On The Wings Of A Nightingale’ werd speciaal voor het duo geschreven door niemand minder dan groot bewonderaar Paul McCartney. Dave Edmunds (‘I Hear You Knocking’) produceerde het lied en album waarop de single te vinden is: EB'84.


Platenbobo

Het laatste feitje is er een die wellicht minder bekend is: De Everlys hadden even een eigen platenlabel! Calliope Records was de naam, niet te verwarren met een Frans label dat dezelfde naam droeg.

Calliope stond genoteerd onder de naam Adrian Kimberly (een alias van Don Everly). Maar het succes van hun eigen releases (voornamelijk in 1961 en 1962) bleef uit.