NPO Radio 5

Hoe ontstaat een rage?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ontstaat een rage?

Van de minirok in de jaren 60 tot aan Wordfeud op je mobiele telefoon. Heel veel rages passeren de revue, maar hoe ontstaat een rage?

Van minirok tot Wordfeud

Misschien herinnert u zich ook nog wel de rage van de minirok in de jaren '60... of speelt u net als Manuëla de mobiele versie van scrabble, Wordfeud, op uw telefoon? In Wekker-Wakker! belden Henk en Manuëla Richard Lamb met de vraag hoe een rage eigenlijk ontstaat.

Verzamelen of gewoon doen

Volgens Lamb zijn er twee soorten rages. De eerste rage is verzamelen, zoals Beatleplaatjes die Henk Mouwe spaarde. De andere rage is vooral het doen, zoals het spelen van een spelletje of het dragen van bepaalde kleding. Veel bedrijven proberen rages te veroorzaken, maar soms ontstaan ze gewoon uit het niets. Lamb noemt als voorbeeld de Rubik's Cube. Deze gekleurde puzzel is in 1974 bedacht, maar werd pas in de jaren 80 echt opgepakt door bedrijven die het aan de man brachten. Nu wordt het eens in de zoveel tijd weer populair:

Internet

Vroeger duurde het in tegenstelling tot vandaag langer om een rage te creëeren. Het kon soms een jaar duren voordat een rage zich had verspreid. Tegenwoordig gaat het met de komst van internet en sociale media als Facebook en Twitter een stuk sneller.

Samen spelen

Een hedendaags voorbeeld van een rage is het populaire mobiele spelletje Wordfeud. "Het is een goede rage wanneer je er een ander bij betrekt", volgens Lamb. Manuëla kan dat bevestigen, want zelf speelt ze het spelletje ook nog steeds met vrienden. Een ander voorbeeld van een populaire rage is 'faceswapping' (gezicht-ruilen). "Je deelt die foto op het internet en anderen hebben dan iets van, hé, dat wil ik ook!" Henk en Manuëla namen de proef op de som en dat ziet er zo uit:


Luister hier het hele gesprek met Richard Lamb over rages terug:

Heeft u zelf ook nog leuke herinneringen aan een rage? Deel ze met ons in een reactie!


Wekker-Wakker!

Ma t/m vr 06.00 - 10.00 uur
Presentatie: Henk Mouwe en Manuëla Kemp