NPO Radio 5

Robert Longs 'Vroeger Of Later' in 5 Feitjes

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Robert Longs 'Vroeger Of Later' in 5 Feitjes

Waarom was het zo onwaarschijnlijk dat dit album succesvol zou worden?

foto: albumhoes

Vroeger Of Later - Robert Long

1. Vroeger Of Later was Longs solo-doorbraakplaat

Vroeger Of Later is één van de succesvolste Nederlandstalige platen van de jaren 70 en betekende de doorbraak van Robert Long in het Nederlands als solo-artiest. Vóór Vroeger of Later genoot Robert Long al enige bekendheid met zijn Engelstalige band Unit Gloria.

2. Het album werd geboycot

Het succes kwam zeker niet vanzelf. Verschillende omroepen boycotten de liedjes afkomstig van deze lp. Dit had alles te maken met de aard van de teksten: Robert Long keert zich tegen de kerk, tegen conservatieve politiek en spreekt zich uit voor acceptatie van homoseksualiteit. Later draaien de omroepen bij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. Het begon zo onschuldig

Na kort te hebben gewerkt als etaleur bij HEMA, sloot Long zich zoals gezegd aan bij Gloria, later Unit Gloria. De engelstalige liedjes waren relatief onschuldig. Unit Gloria’s grootste hit is ‘The Last Seven Days’.

Meer Robert Long?

In memoriam: Robert Long

In memoriam: Robert Long

4. Er werd niet één single van uitgebracht

Hoewel het album een groot en naar we nu weten blijvend succes was, werd er geen enkel nummer van als single uitgebracht.

5. Het is een groot succes in de Evergreen Top 1000

Liefste Mijn Liefste, Mien, Allemaal Angst, Kalverliefde en Toe Maar Jongens: maar liefst vijf liedjes van ‘Vroeger Of Later hebben in 2020 een plek weten te veroveren in de Evergreen Top 1000. In totaal haalden in dat jaar acht van Robert Longs nummers de lijst.