NPO Radio 5

Pet Sounds is jarig

  1. Nieuwschevron right
  2. Pet Sounds is jarig

Op 16 mei 1966, precies 50 jaar geleden landde het legendarische album in de winkels. Lees meer over de liedjes, de titel, het proces en de impact.

De liedjes

Met onvergetelijke evergreens als 'God Only Knows' en 'Wouldn't It Be Nice' was niet alleen de plaat, maar ook afkomstige singles goed voor goud.

De titel

Brian Wilson's Louie & Banana en de initialen van Phil Spector vormen volgens de legende losse inspiraties voor de titel. Aan het einde van de slotsong 'Caroline No' zijn de viervoeters te horen. Brian ('Dog Ears') werd zelf door zijn bandleden vergeleken met een hond, omdat hij dingen zou kunnen horen die een normaal mens niet doet...

De opname

De meeste songs op Pet Sounds worden door Brian Wilson en Tony Asher geschreven. Na maanden wordt de rest van de band ongeduldig: waar blijft die plaat? Ook Capitol Records dreigt de kraan dicht te draaien, maar Wilson puzzelt door met theremins, colaflessen, Hawaiaanse snaren en hondenfluitjes.

De impact

Het blijkt het wachten waard. Het is revolutionair: Een album dat zich in rust liet afmaken. Pet Sounds is wellicht het eerste concept-album en gaf anderen die volgden het vertrouwen om iets groots te creëren op 33 toeren. Het is dan ook geen geheim dat The Beatles na het horen van Pet Sounds in actie schieten voor Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

De hoes

En dan die gekke hoes, zo onschuldig in verhouding tot de muzikale betekenis van de plaat. Bepaald geen Sgt. Pepper's. De foto wordt gemaakt in de kinderboerderij van de San Diego Zoo. De reuzeschildpad (hieronder op een locatie-foto) had die dag blijkbaar geen interesse...

(foto: San Diego Zoo)