NPO Radio 5

Vroeger smaakt naar meer

  1. Nieuwschevron right
  2. Vroeger smaakt naar meer

De KRO wordt dit jaar 90, en dat vieren ze onder meer met nostalgische recepten! In Aan de Tafel van 5 wordt elke maandag zo'n gerecht uitgelicht, zoals Haagse Bluf, kippensoep en kwetsen...

Panvis a la Jip


Jipke Tromp (78) vertelde zelf over haar recept, dat ze van haar schoonmoeder overnam:

1 kilo kabeljauw
250 gr. garnalen
250 gr. champignons
3 tabletten visbouillon (1 tot 1/2 l)
125 gr boter
125 gr bloem
25 cl crème fraîche
2 el mosterd
(naar smaak) peper, zout, kerrie en foelie
Voor de aardappelpuree:1,2 kilo aardappelen
6 middelgrote uien
25 gr boter
2 dl melk
peper en zout

Kook de aardappelen en pureer ze met melk en boter. Breng op smaak met zout en peper. Snipper de uien en bak tot glazig. Roer ze door de aardappelpuree. Houd warm. Bak de champignons even aan in dezelfde pan. Houd apart. Los de bouillonblokjes op in 1,5 liter kokend water. Kook de kabeljauw hierin bijna gaar. Schep de vis eruit en houd apart.Smelt boter en roer de bloem erdoorheen. Laat even garen. Voeg daarna beetje bij beetje visbouillon toe en blijf ondertussen goed roeren totdat een dikke saus ontstaat. Voeg mosterd, crème fraîche, peper, zout en eventueel viskruiden toe. Meng vervolgens de kabeljauw, garnalen en champignons in grove stukken door de ragout. Serveer met de puree.


Kwetsen op zoetzuur

Jannij Stam uit Veldhoven

1 kilo kwetsen
halve liter azijn
1 pond suiker
2 kaneelstokjes
12 kruidnagels

Azijn met suiker en de kruidnagels aan de kook brengen tot de suiker is opgelost. Het mengsel laten afkoelen. Prik de pruimen met een vork rondom in en giet het suikermengsel erover hee. Twee dagen afgedekt laten staan. Dan het mengsel weer aan de kook brengen en laten inkoken. Daarna de kwetsen met sap in een schone pot doen die goed afsluit.


Kippensoep

Tony Kroon-Ruyter is 89, en weet waar een echte soepkip te halen is:

1 vette soepkip van twee jaar oud (ca 1 kg) in stukken
grote soeppan
water (ca. 2,5 liter)
1 el zout 1 laurierblad
kopje Surinaamse rijst
1 pak grove vermicelli (400 g)
1 winterwortel, in stukjes
2 uien, in halve ringen
1 pakje verse peterselie (15 g), fijngehakt

Breng het water aan de kook en voeg de stukken kipen het zout toe. Laat ca. 2,5 uur zachtjes koken. Haal de stukken kip uit de pan. Voeg laurierblad, rijst, vermicelli, winterwortel en de uien aan de bouillon toe en laat ca. 15 minuten zachtjes pruttelen. Doe de stukken kip er weer bij en laat nog 15 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de peterselie toe als de soep wordt opgediend.


Haagse Bluf

Mr. G.B.J. Hiltemann:

"Vroeger werd er bij ons thuis op zondagmiddag altijd warm gegeten. Ik was de jongste in een gezin met vijf kinderen en we woonden in Nijverdal. We hebben het over de jaren 50, toen vader nog de baas was in huis. Aan het einde van de zondagse maaltijd zette mijn vader altijd de radio aan. Dat betekende voor ons kinderen dat we onze mond moesten houden. G.B.J. Hiltermann was aan het woord en daar mocht niemand doorheen praten. Veel van wat er werd gezegd begreep ik niet, want ik was pas zeven. Maar als kind haalde je het niet in je hoofd om door Hiltermann heen te praten. En wat duurde het toch vreselijk lang! Het toetje Haagse bluf, waarmee mij moeder uit de keuken kwam, maakte alles goed."

200 g kristalsuiker
2 dl bessensap
eiwit van twee (verse) eieren
4 lange vingers

Doe suiker, bessensap en de eiwitten in een grote (vetvrije) kom en klop met een mixer net zolang dat alle suiker is opgelost en het eiwit stijf is. Als je de kom omkeert zonder dat er schuim uitvalt, is het goed.Verdeel de Haagse bluf over vier glazen, serveer er lange vingers bij en smullen maar. (Dit recept is niet geschikt voor zwangere vrouwen en kinderen tot 5 jaar vanwege het gebruik van rauwe eieren en de kans op besmetting met salmonella. Gebruik voor de bereiding alleen eieren die vers zijn.)


Meer voor-, hoofd- en nagerechten vindt u op de Vroeger Smaakt Naar Meer pagina! >>

Aan de Tafel van 5
Presentatie: Karin de Groot
ma-vr 18:00 - 19:00

foto: KRO.nl