NPO Radio 5

Bill Haley in 1 minuut

  1. Nieuwschevron right
  2. Bill Haley in 1 minuut

William John Clifton Haley werd op 6 juli 1925 in Highland Park, Michigan geboren. Zijn leven voerde hem door de rock & roll naar zijn sterfbed in Harlingen, Texas.

0:00 - Armoede

In 1925 ziet Bill Haley nabij auto-stad Detroit het levenslicht. Rond 1933 slaat de Amerikaanse Depressie ook in zijn gezin toe: vader William Albert brengt het gezin naar het oosten voor een betere toekomst. Bill's vader is banjo- en mandolinespeler, moeder is klassiek geschoold als pianiste: muziek zit hem in het bloed. Hij is een verlegen joch, en ook nog eens blind aan zijn linker oog:


00:20 - Komeet

Op jonge leeftijd trekt Bill er op uit en belandt in Connecticut bij een band. Ook werkt even hij als muziekleider van een radiostation, terwijl hij met groepen The Four Aces & later The Saddlemen optreedt. Pas in 1952 worden Bill Haley & His Comets (geinspireerd door Halley's komeet) 'geboren'.

00:30 - Rock Around The Clock

Rond 1954 neemt Haley de klassieker 'Rock Around The Clock' op. Het lied doet aanvankelijk als A-kantje met 'Thirteen Women' niet veel. Dan wordt het opgenomen in de soundtrack van de controversiële film Blackboard Jungle. Haley vond het maar niets dat zijn song werd geassocieerd met de criminele tieners in de rolprent:

00:40 - Ziekte

Volgens sommige bronnen is het een hersentumor die zijn laatste jaar inluidt: zijn laatste optredens zijn in Zuid-Afrika. Alcoholisme is echter een al langer verstorende factor in het leven van Bill Haley en zijn familie. In 1981 overlijdt Haley thuis in Harlingen, Texas, niet ouder dan 55.

In 1987 wordt Haley postuum geëerd met een plek in het Rock & Roll Hall Of Fame.