NPO Radio 5

Meisjesboeken van Weleer

  1. Nieuwschevron right
  2. Meisjesboeken van Weleer

Heeft u als jong meisje ook veel boeken verslonden? De Olijke tweeling of de boeken van Cissy van Marxveldt? Schrijfster Kristine Groenhart was te gast bij Wekker-Wakker om te vertellen over haar boek Meisjes van Weleer.

Meisjes van Weleer

Wat is dat toch? Hele generatie vrouwen, geboren tussen 1950 en 1975, krijgen een dromerige blik in hun ogen zodra het gaat over oude kostschoolboeken, Top Naeff School-idyllen of boeken van Cissy van Marxveldt. De boeken staan vol met schoolavonturen, gezellige vriendinnengroepjes, warme gezinnen en eerste liefdes. Vaak durfden deze meisjes veel meer en waren ze ook altijd net een tikkeltje gekker. Sommige vrouwen krijgen tranen in hun ogen van geluk als ze weer terugdenken aan de wereld van Joop, Pitty en Polly. Wat is het nou precies dat ons zo aantrok in die boeken? Schrijfster Kristine Groenhart zocht het uit in haar boek Meisjes van Weleer.

Een boek over boeken

"Alleen al de aanblik van een voorkant van zo'n kinderboek kan bij mij al iets oproepen", aldus Groenhart. Hoe kwam ze op het idee om haar boek Meisjes van Weleer te schrijven? Luister hier:

Meisjesboeken van nu

Van die heerlijke ouderwetse overromantische meisjesboeken liggen nu niet vaak meer in de winkel. Kristine Groenhart: "De meisjesboeken van nu hebben wel wat zwaardere onderwerpen."

Wat was uw eerste boekje?

Wekker Wakker
07:00 - 10:00 uur