NPO Radio 5

Zanger Prince (57) overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Zanger Prince (57) overleden

Op donderdagavond 21 april brak het nieuws dat de Amerikaanse zanger, songwriter en acteur Prince op 57-jarige leeftijd in zijn woning zou zijn overleden. Een familiebericht bevestigde even later aan de pers het trieste bericht.

Muziek-icoon

Sinds 1978 bracht Prince (geboortenaam Prince Rogers Nelson) talloze albums uit. Maar enkele voorbeelden van hitsingles zijn '1999', 'When Doves Cry', 'Purple Rain'en 'The Most Beautiful Girl In The World'. Zijn status als superster leek vastgemetseld met het soundtrackalbum Purple Rain (1984), uitgevoerd met The Revolution.

Prince schreef ook muziek voor anderen en was nog altijd actief, met als meest recente wapenfeit het album HITnRUN Phase 2, uitgebracht in de winter van 2015. Prince was ook bezig met het schrijven van zijn memoires voor publicatie.

Symbool

Prince schuwde wellicht de pers, maar gebruikte zijn status als beroemdheid altijd op geheel eigen wijze. Zo veranderde hij in de jaren '90 noodgedwongen maar brutaal- zijn naam naar een symbool ('the artist formerly known as Prince') en vond zichzelf daarna als artiest meermaals uit. Ook werd hij geroemd om zijn spectaculaire en uiteenlopende aanwezigheid op het podium.

Live in actie

Prince beschermde zijn muziek fel, dus veel beelden zijn er niet van zijn clips en optredens te vinden. Hieronder kunt u beelden van een uitvoering van 'Purple Rain' in de stromende regen zien, opgenomen in 2007: